Министарство одбране

Азербејџан наставља операцију у Нагорно-Карабаху, Алијев тражи од јерменске војске да положи оружје

  • Извор: Спутник Србија
  • 20.09.2023. 08:18

Министарство одбране Азербејџана саопштило је да успјешно наставља антитерористичку операцију у Нагорно-Карабаху, док је предсједник земље Илхам Алијев рекао да ће операција бити обустављена након што јерменске снаге положе оружје.

"Неутралисани су борбени положаји, војна возила, артиљеријски и ракетно-противваздушни системи, станице за електронско ратовање и друга војна средства која припадају формацијама Оружаних снага Јерменије“, саопштило је Министарство одбране Азербејџана.

Војни ресор је истовремено демантовао информације које су се појавиле на јерменским налозима на друштвеним мрежама да Оружане снаге републике користе ударне дронове током операције.

У међувремену, предсједник земље Илхам Алијев је током телефонског разговора са америчким државним секретаром Ентонијем Блинкеном поручио да ће Баку обуставити операцију уколико јерменски војници положе оружје, саопштила је прес-служба предсједника.

Гутерес: Забрињавајући извјештаји о жртвама у Нагорно-Карабаху, прекинути борбе

Гутерес: Забрињавајући извјештаји о жртвама у Нагорно-Карабаху, прекинути борбе

Алијев је истакао да је Азербејџан морао да покрене антитерористичке мјере локалног карактера у региону како би спријечио нове провокације Јерменије у Нагорно-Карабаху. Он је додао да се током операције онеспособљавају војни циљеви, те да мета гранатирања није цивилно становништво, ни инфраструктурни објекти.

"Алијев је саопштио да ће антитерористичка операција бити обустављена ако се положи оружје и јерменске снаге буду разоружане“, саопштила је његова администрација.

Блинкен је изразио забринутост због ситуације, позвао на прекид ватре и истакао да САД подржава директни дијалог између Бакуа и представника Јермена који живе у региону Карабаха.

Седам особа из аутобуса који је слетио код Цетиња животно угрожено

Седам особа из аутобуса који је слетио код Цетиња животно угрожено

Огласио се и министар спољних послова Јерменије Арарат Мирзојан који је током састанка са актуелним предсједником ОЕБС-а, министром спољних послова Сјеверне Македоније Бујаром Османијем у Њујорку, позвао да се хитно покрену механизми ОЕБС-а како би се зауставио сукоб у Нагорно-Карабаху.

Министарство одбране Азербејџана у уторак је саопштило да је Баку покренуо антитерористичку операцију локалног карактера у Нагорно Карабаху ради успостављања уставног поретка.

Пратите нас и путем Вибера

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:10 Наша Српска (Р)

    ''Сваког понедјељка у 18 часова и 20 минута у емисији 'Наша Српска' погледајте актуелне теме из привреде, туризма, здравља, културе и спорта из свих крајева наше земље.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Насљедници (12+) (Р)

    ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота. Гро, Фредерик и Емил очекују праведну подјелу имања, но све што је мајка имала, оставља ванбрачој ћерци Сигне.

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:20 Серија: Љубавни залогаји (12+) (Р)

    Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.