Предсједник САД

Бајден неће бити оптужен јер је "старији човјек са лошим памћењем"

  • Извор: Агенције
  • 08.02.2024. 22:28

Предсjедник САД Џозеф Бајден је "намjерно" задржао и обjелоданио високо повjерљиве материјале када је био приватно лице, укључујући документе о војној и спољној политици у Авганистану и другим осјетљивим питањима националне безбједности, наводи се у извјештају Министарства правде у којем се, ипак, наводи да за то нису предвиђене кривичне пријаве ни за њега ни за било кога другог.

Тужилац Роберт Хур рекао је да је одлучио да не подиже оптужницу зато што је Бајден сарађивао у истрази и зато што био вјероватно изазвао симпатије као оптужени током суђења.

"Разматрали смо и то да би се, на суђењу, господин Бајден пороти вјероватно представио - као што је то био случај кад смо ми разговарали са њим - као симпатични, добронамјерни старији човјек са лошим памћењем", написао је Хур.

Бајден је рекао да му је драго што је истрага завршена без подизања оптужнице.

Извјештај специјалног тужиоца Роберта Хура, који је данас објављен, представља оштру критичку процјену Бајденовог руковања осјетљивим владиним материјалима, али и детаљно наводи разлоге због којих не би требало да буде оптужен за злочин, пренио је АП. 

Налази ће га вјероватно омести да осуди бившег предсједника САД Доналда Трампа, Бајденовог вјероватног противника на предсједничким изборима у новембру, због кривичне оптужнице којом се бивши предсједник терети за незаконито гомилање повјерљивих докумената на свом имању Мар-а-Лаго на Флориди, додаје агенција.        

Такер Карлсон објавио прву фотографију из интервјуа са Путином

Такер Карлсон објавио прву фотографију из интервјуа са Путином

"Наша истрага је открила доказе да је предсједник Бајден намјерно задржао и објелоданио повјерљиве материјале након функције потпредсједника када је био приватно лице", написао је Хур.

Он је то навео након једногодишње истраге о неправилном задржавању повјерљивих докумената од стране Бајдена, из његовог времена као сенатора и потпредсједника, који су пронађени у његовој кући у Делаверу, као и у приватној канцеларији коју је користио између службе у Обаминој администрацији и момента када је постао предсједник.    

Бајден не може бити кривично гоњен као актуелни предсједник, али у Хуровом извјештају се наводи да он не би дао такву препоруку без обзира на то.

"Дошли бисмо до истог закључка чак и да политика Министарства правде не спријечава кривичне пријаве против актуелног предсједника", наводи се у извјештају.    

Упркос знацима да је Бајден свјесно задржао и објелоданио повјерљиве материјале, у Хуровом извјештају се наводи да кривичне пријаве нису оправдане из више разлога.

Сулејман Муратовић постао Душан Обреновић: Родитељи су ме подржали

Сулејман Муратовић постао Душан Обреновић: Родитељи су ме подржали

Међу њима је и чињеница да је као потпредсједник и током каснијег мандата као предсједник када је пронађена евиденција о Авганистану "имао овлашћење да чува повјерљива документа у својој кући".

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Ко те шиша (Р) (12+)

    ''''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.