Амерички предсједник

Бајден поново тражи новац за Украјину и Газу

  • Извор: Танјуг
  • 16.03.2024. 08:29

Амерички предсједник Џозеф Бајден позвао је Конгрес САД да хитно одобри двопартијски закон о националној безбједности који ће омогућити финансијску помоћ Украјини и Гази.

- Позивам наш Конгрес да уради свој дио посла - рекао је Бајден на манифестацији "Ручак пријатеља Ирске" посвећеној националном ирском празнику Дан Светог Патрика, чији је домаћин био предсједавајући Представничког дома Мајкл Џонсон.

Бајден је захвалио руководству Ирске на помоћи Украјини и нагласио да је "одлучан да настави да даје свој допринос".

Он је позвао представнике Конгреса да му "одмах доставе" одобрени нацрт закона о националној безбједности, који укључује додатно финансирање Украјине, Израела, Тајвана и хуманитарну помоћ за Газу.

Приједлог за више од 60 милијарди долара додатног финансирања за Украјину прошао је Сенат прије скоро мјесец дана, али је Џонсон одбио да стави приједлог закона на гласање пред конгресменима.

- Нацрт закона предвиђа финансирање Украјине и Израела и, можда не мање важну, хуманитарну помоћ за Газу. То је неопходно и шаље јасан сигнал: Америка се залаже за слободу и ми се не клањамо никоме у свијету - нагласио је Бајден.

У уторак је објављен нови пакет војне помоћи Украјини у износу од 300 милиона долара.

Бијела кућа је саопштила да ће нови пакет помоћи подржати Украјину у погледу наоружања само у кратком периоду и нагласила потребу за додатним финансирањем које би одобрио Конгрес.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: