Kabul

Bolna ispovijest mlade Avganistanke: Taliban me je silovao i sve snimao, mučio me je

  • Извор: Телеграф
  • 04.09.2022. 15:22

Avganistanka koja sebe predstavlja kao Elahu, optužila je bivšeg portparola talibana Karija Saida Kostija da ju je nasilno oženio i više puta silovao.

U video snimku koji se proširio internetom, žena je, plačući, rekla da ju je Kosti, protiv njene volje, oženio u januaru.

"Silovao me je svake noći. Mučio me je i tukao", objašnjava.

Elaha je dodala da je bila studentkinja Medicinskog fakulteta u Kabulu, a kćerka je bivšeg generala koji je radio u Nacionalnoj upravi za bezbjednost u Kabulu pod vladom koju su podržavale SAD.

U videu, u kom su prikazane i fotografije na kojima se vide njene povrede, Elaha takođe tvrdi da je Kosti snimao ako je siluje i ucjenjivao je snimkom.

Kako navodi, prije nego što je uhvaćena od strane talibanskih zvaničnika, jednom je pokušala da pobjegne preko granice u Pakistan. Tvrdi da je bila uhapšena i da joj je naređeno da se izvini Kostiju i poljubi mu stopala.

"Nakon što sam objavila ovaj video, možda me niko nikada više neće vidjeti. Možda će da me ubiju. Ali bolje je umrijeti jednom, nego 1.000 puta", kaže Elaha.

"CBS news" razgovarao je sa njenom prijateljicom koja je potvrdila da je Elahina priča istinita i rekla da je Elaha u očaju i da želi da pobjegne iz zemlje.

Kosti, koji od marta nije na funkciji portparola Ministarstva unutrašnjih poslova talibana, putem Twittera je negirao optužbe.

Tvrdio je da je brak sklopljen sporazumno i rekao da je bilo problema jer je "Elahina muslimanska vjera slaba".

Rekao je da je odlučio da se razvede od nje jer je uvrijedila Kuran.

On se u svom tvitu izvinio talibanima što je Elahu uzeo za drugu ženu, što je u suprotnosti za novim pravilima, uspostavljenim prošle godine.

Video koji se pojavio na društvenim mrežama prikazuje Elahinu majku koja uz pomoć metle pokušava da spriječi Kostija da uđe u njen dom. U drugom videu vidi se da se on nalazi u njihovoj kući i čuje se da Elahu upozorava na to da je sa njim naoružan muškarac. U još jednom od videa Elaha leži u bolničkom krevetu zbog povreda.

Novinarka Ruši Kumar na Twitteru je napisala da je utvrdila vjerodostojnost video snimaka.

Ona je dodala da je čula da mnoge žene koje su u srodstvu sa ljudima iz prethodne Nacionalne uprave za bezbjednost u Avganistanu tepe nasilje, seksualno nasilje i da su prisiljene da se udaju za talibanske borce.

"'Amnestija' se očigledno ne odnosi na žene iz njihovih porodica", rekla je, ukazujući na to da su talibani obećali da neće biti odmazde protiv bivših zvaničnika.

Uprkos obećanjima o amnestiji, neprestano se pojavljuju izvještaji o bivšim vladinim zvaničnicima i aktivistima koji su na meti talibana.

Od kad su talibani preuzeli kontrolu u Avganistanu u avgustu 2021. godine, međunarodne dobrotvorne organizacije izrazile su zabrinutost u vezi sa tretmanom žena.

Kako kažu iz UN Women, militantna grupa je sistematski isključivala žene i djevojčice iz javnog života od preuzimanja, uključujući zabranu djevojčicama da pohađaju školu poslije šestog razreda i sprečavanje žena da rade mnoge poslove van kuće.

Grupa je takođe ukinula strukture za zaštitu žena i djevojaka od nasilja, uključujući zatvaranje skloništa, programe pravne pomoći i specijalizovane tužilačke jedinice i sudove - navodi Human Rights Watch.

Twitter nalog koji tvrdi da pripada sudu u Kabulu objavio je u srijedu da je Elaha uhapšena zbog klevete, ali su kasnije i talibanski sud i Elahina prijateljica rekli da je profil lažan.

Zbog Elahinog videa, u znak podrške, na društvenim mrežama pojavio se hešteg pravda za Elahu.

Samira Hamidi, aktivistkinja Amnesti internešenela iz Južne Azije, pozvala je Ujedinjene nacije da spase Elahu.

"Svjedočenje Elahe o prinudnom braku, silovanju i mučenju od strane moćnog naoružanog talibana šokantna je stvarnost sa kojom se suočavaju desetine žena i djevojaka", napisala je na Twitteru, prenosi "Telegraf.rs".