Rusija ne mora da prihvati

Brazilci hoće da istražuju smrt Prigožina, evo i zašto

  • Извор: Агенције
  • 30.08.2023. 07:25

Brazilski Centar za istraživanje i prevenciju avionskih nesreća (CENIPA) preporučio je Rusiji da otvori istragu o padu aviona brazilske proizvodnje u kojem je poginuo šef Vagnera Jevgenij Prigožin prema međunarodnim pravilima, ali je Rusija odgovorila da to neće učiniti "u ovom trenutku", objavio je Reuters u srijedu.

CENIPA je navela da je voljna pridružiti se Rusiji u istrazi pada privatnog aviona Embraer Legacy 600. Ruske avionske vlasti nemaju obvezu pristati na to jer se radi o domaćem letu od Moskve do Sankt-Peterburga, ali neki istražitelji smatraju da bi Rusija to trebala učiniti jer Sjedinjene Države i druge zapadne vlade sumnjaju da Kremlj stoji iza te avionske nesreće.

"Rusija treba prihvatiti pomoć Brazila"

- Nemaju obvezu, samo im je preporučeno da to učine. Ali ako kažu da će otvoriti istragu i pozvati Brazil, mi ćemo sudjelovati izdaleka - rekao je za Reuters šef CENIPA-e Marcelo Moreno nakon što je brazilska agencija poslala upit ruskim vlastima.

Mediji: Sahranjen Prigožin

Mediji: Sahranjen Prigožin

Američki konzultant za bezbjednosti vazdušnog saobraćaja i bivši istražitelj Džon Koks rekao je da će se interna ruska istraga dovoditi u pitanje bez sudjelovanja Brazila, zemlje u kojoj je avion proizveden. 

- Mislim da to šteti transparentnosti ruske istrage - rekao je Koks o ruskom odgovoru Brazilu.

Peskov otkrio da li će Putin ići na sahranu Jevgenija Prigožina

Peskov otkrio da li će Putin ići na sahranu Jevgenija Prigožina

Džef Guzeti, bivši američki istražitelj avionskih nesreća, rekao je da bi Rusija trebala prihvatiti pomoć Brazila, čak i ako CENIPA može sudjelovati samo na daljinu.

- Ako to ne učine, onda je to siguran znak da istraga neće biti transparentna - rekao je Guzeti.

Prigožin poginuo dva mjeseca nakon pobune

Prigožin je poginuo 23. avgusta u padu privatnog aviona u Tverskoj oblasti, nedaleko od Moskve. Kremlj negira bilo kakvu umiješanost u njegovu smrt.

Širi se stari video Prigožina: Bolje me ubijte

Širi se stari video Prigožina: Bolje me ubijte

Do nesreće je došlo dva mjeseca nakon što su on i njegovi plaćenici pokrenuli pobunu u kojoj su preuzeli kontrolu nad južnim gradom Rostovom na Donu i napredovali prema Moskvi, prije nego što su se vratili u svoje baze.

Пратите нас и путем Вибера