Preporučeno da izbjegavaju pojedine restorane

Brisel upozorio diplomate na špijune po gradu

  • 09.02.2019. 13:14

U Briselu, centru Evropske unije, nalazi se veliki broj ruskih i kineskih špijuna, kazali su zvaničnici EU za njemački list Welt am Sonntag. Diplomatama je, kako se izvještava, rečeno da izbjegavaju određene restorane u ovom belgijskom gradu.

Evropska služba za vanjske poslove (EEAS) procjenjuje da se u prijestonici EU trenutno nalazi oko 250 kineskih i 200 ruskih špijuna navodeći da su im glavne mete diplomate EU.

Diplomatama i vojnim zvaničnicima savjetovano je da izbjegavaju određene dijelove Brisela, uključujući popularne restorane i kafiće u blizini glavne zgrade Evropske komisije.

Prema EEAS-u, na čijem je čelu glavni diplomata EU Federika Mogerini, ovi obavještajci su uglavnom smješteni u ambasadama ili konzulatima svojih matičnih zemalja. Bez navođenja podataka, iz EEAS-a je saopšteno da je i Rusija u prošlosti imala veliki broj agenata stacioniranih u Briselu.

Priča o špijunaži u Briselu spada u domen javne tajne, ali i visoki zvaničnici su svjesni da je to njihova svakodnevnica s obzirom na važnost samog grada i instutucija koje se u njemu nalaze.

Jedan od većih skandala vezanih za špijunažu je izbio 2003. godine nakon što su u zgradi Evropskog savjeta u zgradi Justis Lipsius otkriveni uređaji za prisluškivanje u uredima koje su koristili britanski, francuski, njemački i španski diplomate. Iako krivac nikada nije otkriven, sumnja je i danas primarno usmjerena na Izrael i SAD.

Osim operativaca iz Rusije i Kine, vjeruje se da su američki i marokanski agenti također aktivni u Briselu, prenosi DW.

Тагови:
  • 19:55 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.

  • 20:00 Емисија: Бинго

    Бројчана игра са извлачњем бројева, од 1 до 90 путем бубња, у којој се унапријед утврђује висина фонда добитака и његова расподјела.

  • 20:30 На ивици терена

    На ивици терена

  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм