Тема дана

Бунт пољопривредника широм Европе

  • Извор: АТВ
  • 14.02.2024. 19:57

Овако изгледа бунт европских пољопривредника. Просперитет и економско благостање у земљама Европске уније полако постају само лијепе успомене јер ако су овако љути и бијесни они који производе храну, шта могу да очекују крајњи потрошачи?

Никад теже, кажу пољопривредници који су се побунили у чак 18 земаља.

Не могу да зараде за пристојан живот а уништава их политика земаља из којих долазе плус она европска, заједничка, која им кроји капу у Бриселу.

Растру трошкови енергената и гнојива, највише због рата у Украјини. Бијесни су јер њихове владе настављају да финансирају тај рат док им њихово становништво тоне у финансијске проблеме. 

Украјинци имају повлашћен положај па су им производи које извезу много јефтинији од европских што ствара нелојалну конкуренцију.

На све то, суше, поплаве и пожари због климатских промјена који су рак рана пољопривредницима. Можда би се некако и заштитили али, такозвана зелена агенда, строга еколошка правила Уније им то не дозвољавају. 

Рат у Украјини кап је која је прелила чашу. Проблеми су почели много раније. Жесток притисак на марже донио је ковид и, практично, од тада су гориво, струја, гнојиво и превоз знатно поскупјели. 

Подаци Еуростата су јасни – цијене које пољопривредници добијају за своје производе пале су у просјеку за девет одсто само прошле године. 

Пољопривредници су показали да се не шале. Упорно понављају да им је све теже да производе и зарађују. Европска унија, очигледно, више није оно што је била.

Неки би рекли да је овдје у питању само радикалнији начин протеста. Међутим, није џаба тако радикално.

Кад су им одузели досадашња примања и кад су схватили да многе земље шаљу паре у Украјину како би та земља ратовала, што се одразило на стандард становништва, фармери су први подигли глас. 

А да није све толико лоше, не би ни њихови протести били овако радикални. Једноставно је – Европска унија више није оно благостање које је била. 

Опширније у Теми дана АТВ-а.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Филм: Живи били, па видјели (Р) (12+)

    'Филм: Живи били, па видјели (Р) (12+)

  • 16:00 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином (Р)

    Путујте по свијету са Робертом Дацешином, јер ће вам се апетити за путовањем и свим бисерима које оно нуди сигурно повећати.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:40 Серија: Љубавни залогаји(12+) (Р)

    ’Љубавни залогај’ узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и нови симпатични ситком.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (Р) (12+)

    Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!