Nastaviće rast

Cijene namirnica u Austriji drastično rastu

  • Извор: Танјуг
  • 20.09.2022. 09:57

U Austriji se u proteklom periodu bilježi značajan rast cijena prehrambenih proizvoda i nestala je cjenovna razlika između diskonta i supermarketa.

U protekle četiri godine su u velikoj mjeri skočile cijene svih proizvoda prije svega iz nižeg cijenovog ranga, zaključak je Udruženja za informisanje potrošača (VKI).

Cijenovna razlika između diskonta i supermarketa sve više nestaje, a upoređivanje cijena postaje sve važnije prilikom kupovine.

U 2018. godini je razlika između diskonta i supermarketa bila još na šest odsto, a ove godine se smanjila na tri odsto, tvrdio je VKI.

Od jula 2018. do avgusta ove godine su jeftiniji prehrambeni proizvodi poskupeli za između 22 i 27 odsto, a proizvodi poznatih marki za 22 do 24 procenata.

Najmanji rast cijena zabilježen je kod "bio-proizvoda", gdje je iznosio 15 do 17 odsto. "Upadljiv je bio skok cijena pojedinih proizvoda u nižem cjenovnom segmentu. Cena biljnih ulja se u poslednje četiri godine udvostručila, a u jednom slučaju za čak 144 odsto", konstatovao je VKI.

Udruženje ističe da se rast cijena od 50 do 70 odsto bilježi i kod hleba, tosta, brašna, testenine.

To, ukazuju, važi i za razne zamrznute proizvode i salame.

"Ko trenutno želi povoljnije da pazari mora u svakom slučaju porediti cijene", savjetuje Kristijan Korher, šef sektora za istraživanje u VKI.