Poljska

Državljani BiH na optuženičkoj klupi zbog milionske pljačke

  • Извор: Независне
  • 19.05.2023. 21:53

Jelenia Gora/Emerih - Suđenje za spektakularnu pljačku, izvedenu u holivudskom stilu, počelo je danas u Poljskoj, a na optuženičkoj klupi se našlo sedam ootuženih, među kojima i državljanin Bosne i Hercegovine.

Naime, iako je pljačka izvršena u njemačkom Emerihu, suđenje je počelo u Poljskoj, jer su većina optuženih Poljaci.  Inače, o kakvoj pljački je riječ dovoljno govori podatak da je ukradeno 6,5 miliona evra i to iz trezora njemačke carine!

Prema istrazi, trojica optuženih su provalili u kancelariju njemačke carine u Emerihu na Donjoj Rajni. Inače, provala je izvedena na dan Svi svetih 2020. godine, tako da postoji mogućnost da nije bilo dovoljno obezbjeđenja, jer je bio praznik.  Oni su probušili zid u podrumu profesionalnom bušilicom i razbili sef odakle je ukradeno skoro 6,5 miliona evra plijena, koji je nestao bez traga. Kako mediji prenose, četvrti muškarac čuvao stražu ispred zgrade tokom provale.

Pored direktnih izvršioca, optuženi su i navodni dojavljivač, koji je prema optužnici i sam bio službenik carine, kao i Poljakinja za koju se kaže da je uglavnom djelovala kao posrednik.

Provala je brzo pokrenula nagađanja o “curenju” podataka iz same carine, a istraga je pokazala da je osumnjičeni carinik ostalima vjerojatno dao nacrte sefa.

“Ovo znanje bilo je potrebno za planiranje i pripremu provale”, rekli su poljski istražioci.

Maja, 2022. četiri osumnjičena su uhapšena u blizini poljske granice, uključujući njemačkog carinika, koji je takođe poljski državljanin. Nakon mjesec dana, desila su se još tri hapšenja. Inače, mediji prenose da je lider ove kriminalne grupe poznat pod pseudonimom “Cadra”.

Inače, od sedmorice optuženih, njih pet ima poljsko državljanstvo, jedan državljanstvo Bosne i Hercegovine, dok uhapšeni carinik ima dvojno, njemačko- poljsko državljanstvo.

Novac koji se nalazio u sefu je zapravo novac konfiskovan tokom raznih akcija carine, poput borbe protiv organizovanog kriminala i pranja novca.

Ukoliko budu osuđeni, prijete im kazne do 15 godina zatvora.

Pratite nas i putem Vibera

Тагови:
  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:10 По свијету са Робертом (Р)

    По свијету са Робертом (Р)

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (12+) (Р)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)