ATV

Танзанија

Двије несреће истог типа авиона на истом аеродрому у једном дану

 • Извор: Телеграф
 • 29.11.2023. 20:23

За мање од 24 сата писта локалног аеродрома Кикобога (ХТМК) у Националном парку Микуми у Танзанији била је мјесто двије одвојене авионске несреће.

Да све буде још бизарније, у обје несреће које су се десиле 28. новембра, страдали су авиони истог типа: Ембраер ЕМБ 120.

У првом инциденту, авион Ембраер ЕМБ 120 Брасилиа компаније Унити Аир Занзибар са регистарском ознаком 5Х-МЈХ (серијског броја 120358, стар 22 године, имао је техничке потешкоће приликом слијетања. Њему је, наиме, отказала опрема за слијетање, наводи портал "ФЛ360аеро" на свом Икс налогу.


На телефоне стиже опција која ће једне развеселити, а друге разбјеснити

На телефоне стиже опција која ће једне развеселити, а друге разбјеснити

У авиону је било 30 путника, два пилота и један члан посаде и само "захваљујући напорима пилота и контролног торња није било повријеђених".

Туристи који су авионом кренули у национални парк Микуми наставили су са својим аранжманом, пише на друштвеним мрежама.

Портал "ФЛ360.аеро" објавио је и видео снимак на ком се виде оштећени Ембраери, преноси "Аеро.телеграф".

У другом инциденту чији узрок још увијек није познат, само шест сати касније, оштећен је авион Ембраер 120ЕР Брасилиа компаније Јунити Ер регистарске ознаке 5Х-ФЛМ серијског броја 120325, стар више од 27 година, наводи се на порталу "Планеспотерс".

Овај авион је приликом слијетања ударио десним крилом у зидани објекат на аеродрому и том приликом оштетио носни дио авиона приликом ударца о тло.

И у овом авиону, који је летио за Занзибар, било је 30 путника, уз два пилота и два члана посаде, али срећом ни у овом инциденту није било повријеђених. 


Хороскопски знакови којима стиже љубав до краја године

Хороскопски знакови којима стиже љубав до краја године

Танзанијска управа националних паркова (ТАНАПА) покренула је истрагу у сарадњи са Регионалним комитетом за одбрану и безбједност и Одјељењем за истрагу авионских несрећа (ААИБ) при Министарству саобраћаја Танзаније.

Писта локалног аеродрома Кикобога није оштећена, а аеродром је наставио да прихвата путнике и туристе, наводи се у саопштењу које је пренијето на друштвеним мрежама.

Пратите нас и путем Вибера

 • 20:30 Филм: Тајна Николе Тесле (12+)

  Филм: Тајна Николе Тесле (12+)

 • 22:00 Серија: Немирни (12+)

  Немирни је србијанска телевизијска серија из 2023. године, темељи се према роману Марка Поповића, Један погрешан корак, а режирао ју је Дарко Николић.

 • 23:00 Серија: Мочвара (16+) (Р)

  Серија: Мочвара (16+) (Р)