Цурење података из Пентагона

Џек Тешеира признао кривицу, осуђен на 16 година затвора!

  • 04.03.2024. 18:33

Припадник Националне гарде Сједињених Америчких Држава Џек Тешеира признао је кривицу за велико цурење повјерљивих обавјештајних података, који су прошле године објављени на платформи за дописивање Дискорд.

Тешеира је био оптужен да је користио своју безбједносну пропусницу како би приступио повјерљивим подацима у ваздухопловној бази у Кејп Коду, гдје је тада био запослен.

Како је показала истрага "Вашингтон поста", он је на Дискорду подијелио стотине класификованих докумената, као и своје сажетке истих.

Тешеира је након хапшења прошлог априла изјавио да није крив, а његови адвокати су провели мјесеце испитујући доказе, укључујући и повјерљиве документе, које су тужиоци планирали да користе током процеса.

Двадесетдвогодишњи Тешеира је, ипак, одлучио да призна кривицу како би добио мању казну. Умјесто очекиване 35 година до доживотног затвора, он би иза решетака требало да проведе 16 година.

Тужиоци су такође пристали да не траже његову осуду за оптужбе поднесене у складу са Законом о шпијунажи.

Као дио свог споразума о изјашњавању о кривици, Тешеира ће морати да разговара са представницима министарстава одбране и правде и врати све осјетљиве материјале који су можда остали у његовом поседу, преноси Еј-Би-Си.

Тешеира је на Дискорду објавио документа која садрже повјерљиве информације о читавом низу тема, укључујући сукоб у Украјини. Он је прве документе објавио још у фебруару 2022. године.

Како наводи "Вашингтон пост", ријеч је о једном од највећих цурења података у посљедњих неколико година.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 10:30 Ловачки савети (Р)

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Инстаграм, живот под филтером, документарни програм

    '' 'Инстаграм, живот под филтером, документарни програм

  • 13:10 Емисија: Досије (Р)

    Емисија која је дуги низ година дио нашег програма, 'Досије', расвијетљава догађаје у које мало ко смије да завири, проговора о актуелним темама о којима се ћути, распакује чињенице случајева злочина, криминала и корупције.