Trgovina ,ljudima

Europol spoveo akciju "Globalni lanac" u 44 zemlje

  • Извор: Агенције
  • 01.06.2023. 15:15

U okviru operacije "Globalni lanac", koja je uključivala EMPACT Dane zajedničke akcije protiv trgovine ljudima, koju je predvodila Austrija, zajedno sa Rumunijom, a koordinisali Europol, Frontex i Interpol identifikovano je 1.426 potencijalnih žrtava i započete su 244 nove istrage narednih dana.

Ova globalna akcija, koja je bila usmjerena na trgovinu ljudima radi seksualne eksploatacije, prisilnog prosjačenja i prisilnog kriminala, sprovedena je u 44 zemlje i to 25 država članica EU i 19 zemalja koje nisu članice EU, saopštio je Evropol.

Zajedničke akcije uključivale su policiju, imigracionu i graničnu kontrolu, saobraćajnu policiju, socijalne službe i službe za zaštitu djece.    

Glavni ciljevi operacije "Globalni lanac" bili su identifikovanje, zaštita i pružanje pomoći žrtvama i potencijalnim žrtvama trgovinom ljudima.

Konkretne akcije bile su usmjerene na razbijanje kriminalnih mreža koje potencijalno iskorišćavaju žrtve porijeklom iz Južne Amerike, Azije, Afrike, Zapadnog Balkana i Ukrajine.

Albanci krenuli u “Marš na sjever”: Zastave i skandiranje “UČK”

Albanci krenuli u “Marš na sjever”: Zastave i skandiranje “UČK”

Istražitelji u Švedskoj identifikovali su petoricu maloljetnih dječaka u poznatom prosjačkom kraju, u pratnji 19-godišnjeg mladića.

Dječaci su u izjavama naveli da je mladić njihov šef, koji je nadgledao njihovo prosjačenje.

U Srbiji je uhapšeno šestoro osumnjičenih za seksualno iskorišćavanje 10 žena, a jedan osumnjičeni za iskorišćavanje jedne žene u vidu prinudnog prosjačenja i prinudnog kriminala.

Rumunske vlasti su izvršile 19 pretresa kuća i uhapsile četiri osobe osumnjičene za radnu eksploataciju najmanje osam žrtava.

Sijarto: Učlanjenje Ukrajine u NATO ne može biti na dnevnom redu Samita

Sijarto: Učlanjenje Ukrajine u NATO ne može biti na dnevnom redu Samita

U Sjevernoj Makedoniji uhapšeno je 11 osumnjičenih za seksualnu eksploataciju maloljetnika i trgovinu ljudima.

U Kolumbiji je identifikovano 27 žrtava seksualne eksploatacije, a sedmoro osumnjičenih je uhapšeno, piše Tanjug.

Тагови: