Словачки премијер

Фицо: Русија је била, јесте и биће

  • Извор: СРНА
  • 08.12.2023. 07:16

Словачки премијер Роберт Фицо истакао је током обраћања у парламенту важност одржавања дијалога између Братиславе и Москве, одбијајући на тај начин да слиједи западни тренд претварања да "Русија не постоји".

"Желио бих отворено да кажем да одбацујем идеју да Русија не постоји. Русија је била, јесте и биће", рекао је Фицо словачким посланицима током сједнице питања и одговора у парламенту.

Он је нагласио да ће се сукоб у Украјини кад-тад завршити, након чега ће услиједити "значајна стандардизација односа" са Русијом.

Он је поновио да се састао са америчким и руским амбасадорима.

Ако буде изабран за предсједника Трамп ће изаћи из НАТО-а

Ако буде изабран за предсједника Трамп ће изаћи из НАТО-а

"Ти састанци су били стандардне природе, јер је Словачка земља која је имала и имаће пријатељске односе са било којом земљом у свијету која је подједнако заинтересована за то. Русија је некада била важан партнер Словачке, али данас морам да признам да су односи практично мртви", рекао је Фицо.

Он је додао да то није у реду. "Морамо да разговарамо, јер ако не будемо разговарали, никада нећемо напредовати", рекао је Фицо.

Словачки премијер је, такође, навео да је током састанка са руским амбасадором изразио увјерење да је употреба војне силе у Украјини кршење међународног права.

"Међутим, то не значи да се нећу срести с њим или руковати се с њим, јер смо исто рекли када су САД користиле војну силу у Ираку. Да ли то значи да не бих требало да имам нормалан однос са америчким амбасадором сада? Или се претварати да САД не постоје?", упитао је Фицо.

Он је истакао да ће се Словачка придржавати сопствених интереса у међународној политици.

Стиже топлије вријеме, ево и када

Стиже топлије вријеме, ево и када

"Санкције Русији не дјелују, али то је `табу тема` у највишим тијелима ЕУ. Ако покушате да то поставите то питање и сугеришете да санкције не функционишу, биће вам речено да сте политички некоректни, иако је то истина. Значи, није вам дозвољено да кажете ту истину", рекао је он.

Фицо је критиковао и други пакет санкција који тренутно припрема ЕУ.

"Одговорите на питање на шта су утицале санкције? Да, са великом вјероватноћом могле би да закомпликују животе руских грађана, али наивно је мислити да ако грађани Русије не могу да купе америчке телефоне, да их онда неће замијенити телефонима из Кине или неке друге земље", рекао је он.

Нешић: Било каква осуђујућа пресуда против предсједника Српске доводи у питање опстанак БиХ

Нешић: Било каква осуђујућа пресуда против предсједника Српске доводи у питање опстанак БиХ

Као резултат тога, санкције су довеле до тога да Русија постане независна у областима у којима то раније није била, истакао је Фицо.

"Међутим, најгоре од свега је што санкције често наносе штету ЕУ и Словачкој", рекао је Фицо.

Он је поновио да Словачка неће подржати санкције против руске цивилне нуклеарне индустрије јер би оне могле значајно да нашкоде раду словачких нуклеарних електрана и њиховим залихама нуклеарног горива.

Пратите нас и путем Вибера

  • 21:00 Серија: Насљедници (12+)

    ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота. Гро, Фредерик и Емил очекују праведну подјелу имања, но све што је мајка имала, оставља ванбрачој ћерци Сигне.

  • 22:00 Филм

    ''''Филм

  • 00:10 Ноћни програм

    Ноћни програм