Талас миграната

Гадафијево пророчанство се остварује!

  • 27.03.2024. 12:33

Европа ће постати "црна" уколико не пристане да Либији годишње плаћа пет милијарди евра да задржи прилив афричких миграната. Овако је прије 14 година либијски лидер, сада већ одавно покојни, пуковник Муамер ел Гадафи током званичне посјете Риму упозорио ЕУ на могући развој мигрантске кризе, пише "Политика".

Гадафијева слутња о могућем незадрживом таласу миграната из правца Сахела ка Европи добила је ове седмице потврду у ријечима Рувенрини Мендикивеле, дипломате Шри Ланке, иначе високе званичнице агенције УН за избјеглице (УНХЦР). 

Тексас смије хапсити мигранте

Тексас смије хапсити мигранте

"Готово 4,8 милиона људи у Сахелу одскора је у принудном расељењу, трагајући за безбједним животом негдје другде", истакла је након седмодневне посјете Малију и Тогоу Мендикивела.

У централном Сахелу (Буркини Фасо, Малију и Нигеру) у јануару је, према евиденцији УН, било готово три милиона људи регистрованих као бескућници, интерно расељени, тражиоци азила или избјеглице. Уз то, Сахелом круже стотине хиљада људи у збјегу од рата у Судану, насиља џихадиста на сјеверу Нигерије, глади, сиромаштва...

Језгро ове егзистенцијалне драме ипак је у централном Сахелу, гдје више од 17 милиона људи изискује хуманитарну помоћ да би преживјело. Међу њима је 1,8 милиона дјеце бескућника. Овај кошмар има средишњу тачку у Агадезу, сиромашном мјесту у централном Нигеру, донедавно оперативном сједишту највеће иностране базе дронова Америке, као и кључне канцеларије ЕУ за процесуирање миграната, још од 2012.

Мигранти, банде, Ламанш и скоро два милиона евра дневно:

Мигранти, банде, Ламанш и скоро два милиона евра дневно: "Бизнис" никад бољи

Не чуди онда што је Нигер годинама важио за кључног војнобезбједносног и антимигрантског партнера Запада, толико да је нашироко сматран "невидљивом јужном границом Европе". 

Такав "пакт" више не постоји. Наиме, након војног преврата прошлог јула, хунта у главном граду Нигера, Нијамеју, пред Нову годину је прекинула безбједносну сарадњу с ЕУ, да би крајем фебруара, обуставила и војну сарадњу са САД. Брисел је сада у пат-позицији поводом даљег начина војне и антимигрантске сарадње са Нијамејем. Након успостављања ЕУ ЦСДП мисије (у оквиру Заједничке безбједносне и одбрамбене политике) за Нигер 2012. и проширење њеног мандата на Сахел 2019, Брисел је 2022. препоручио да се том програму продужи мандат до септембра ове године с буџетом од додатних 72 милиона евра.   

Шта Брисел сада да уради с тим новцем намијењеним мисији ЕУ за Нигер, кад режим у Нијамеју неће да сарађује? И шта ће бити ако војна хунта у Нијамеју отвори "мигрантску капију" у Агадезу? Према процјени агенције УН за миграције (ИОМ) само у Нигеру тренутно борави више од 700.000 расељених, што интерно, са стране, заједно са тражиоцима азила, међу којима је тек око 5.000 изразило спремност да се врате у земље из којих су стигли до Агадеза. 

Погинуло 20 миграната након превртања чамца

Погинуло 20 миграната након превртања чамца

Усредсређена на могући прилив миграната из правца Газе, ЕУ је ових дана склопила подстицајни привредни договор с Египтом, вриједан око 7,4 милијарде евра. Заустављање потенцијалних миграција значајна је позадина тог договора.

Италијанска премијерка Ђорђа Мелони сматра да је сарадња са "сахелским хунтама" од животне важности за ЕУ. У Риму можда још одзвања она Гадафијева пријетња.

Пратите нас и путем Вибера

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Аутошоп магазин (Р)

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 12:40 Емисија: Народ прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић.