Francuska

Gardista pada u nesvijest ispred Makrona, dvojica ga drže, a gest francuskog predsjednika razbjesnio naciju

  • Извор: Курир
  • 16.06.2023. 16:04

Pripadnik elitne francuske vojne jedinice pao je u nesvjest iza leđa predsjednika Emanuela Makrona tokom zvanične ceremonije u Parizu.

Incident se dogodio na ulasku u kompleks zgrada u kome se nalaze vojni muzej i Napoleonova grobnica.

Emanuel Makron je inače prisustvovao ceremoniji obilježavanja 81. godišnjice poziva Šarla de Gola da se odupre nacističkoj okupaciji 1940. godine. Taman kad je htio da položi vijenac u podnožje statue gardista koji je stajao iza njega iznenada je pao na zemlju i ostao bez svijesti. Bolničari su brzo odnijeli stražara na nosilima.

Uzrok kolapsa čuvara još nije poznat. Neki izvori spekulišu da je doživio toplotni udar pošto je temperatura u Parizu u ponedjeljak dostigla 32°C dok pojedini mediji sugerišu da je možda imao određene zdravstvene probleme.

Francuska garda za sada nije izdala nikakvo saopštenje, a nije se oglasila ni kancelarija predsjednika.

Stanje čuvara za sada nije poznato. Prebačen je u obližnju bolnicu na dalji pregled i liječenje. Nema zvanične informacije o njegovom zdravstvenom stanju.


Makron je nakon ceremonije izrazio saosjećanje sa gardistom i rekao da se nada da će se uskoro oporaviti. Takođe je pohvalio profesionalizam i posvećenost francuske garde za koju je rekao da je simbol nacije.

Francuska garda je specijalna jedinica francuske vojske koja pruža bezbjednosne i ceremonijalne usluge za predsjednika i druge visoke zvaničnike.

Pripadnici garde nose karakteristične uniforme, a odgovorni su za čuvanje predsjedničke palate, pratnju predsjednika na putovanjima, učešće u zvaničnim ceremonijama i paradama, ali i obezbeđenje javnog reda tokom velikih događaja. Takođe štite strane zvaničnike koji posjećuju Francusku.

Пратите нас и путем Вибера

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм