У првој фази - 2.000 војника

Главни руски обавјештајац: Француска шаље војску у Украјину

  • Извор: Спутник Србија
  • 19.03.2024. 17:51

Француска већ припрема за слање у Украјину војни контингент, рекао је директор Руске спољно-обавјештајне службе (СВР) Сергеј Наришкин. У првој фази контингент ће бројати 2.000 војника, додао је он.

Наришкин је истакао да уколико се француска војна јединица буде нашла у Украјини, постаће приоритетна легитимна мета руских војника.

"Француски војници се боје да тако значајна војна јединица неће моћи да непримјетно буде пребачена и стационирана у Украјини. Тиме ће она постати приоритетна легитимна мета за руске снаге, што значи да их чека судбина свих Француза који су икада дошли на територију руског свијета са мачем“, поручио је Наришкин.

Наришкин је додао да су у француској војсци изузетно забринути због повећаног броја Француза који су погинули у Украјини.

Министарство финансија: Република Српска више дугова отплатила него што се задужила

Министарство финансија: Република Српска више дугова отплатила него што се задужила

Према његовим ријечима, а на основу незваничног саопштења Министарства оружаних снага Француске, такве губитке какве сада трпи у Украјини, Париз није забиљежио од периода рата у Алжиру (1954-1962) и француска армија је видно забринута због овог тренда.

Он је нагласио да је само у нападу руских снага на привремени пункт плаћеника код Харкова 17. јануара убијено на "десетине француских грађана“, а од тада су такви напади "постали норма у украјинском сукобу“.

"У Јелисејској палати кажу да је број погинулих Француза у Украјини 'већ премашио психолошки важан праг', а објављивање оваквих информација могло би да изазове протесте грађана“, открио је Наришкин.

Руски званичник је нагласио и да француске власти пажљиво скривају чињеницу да су њихови војници ангажовани у Украјини, а такође и губитке, због тога француски ресори јуре у потрази за рјешењем како да сахране погинуле.

"Све ово захтијева одговарајуће документовање, а даља ‘двострука евиденција о смрти’, носи ризик због тужби незадовољних рођака“, истиче Наришкин.

Ухапшен механичар који је одржавао аутобус којем је отпао точак

Ухапшен механичар који је одржавао аутобус којем је отпао точак

Макрон је крајем фебруара изјавио, након конференције о подршци Кијеву, да су лидери западних земаља размотрили могућност слања војске у Украјину, али да не постоји сагласност по том питању, као и да ништа није искључено у зависности од развоја ситуације.

Након тога, министар одбране Себастијан Лекорно изјавио је да не може бити ријечи о слању војника са циљем учешћа у сукобима у Украјини.

Пратите нас и путем Вибера

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:10 По свијету са Робертом (Р)

    По свијету са Робертом (Р)

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (12+) (Р)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)