Bitka za Tripoli

Haftarove snage na ulazu u grad FOTO

  • 06.04.2019. 12:33

Međunarodno nepriznata Libijska nacionalna armija saopštila je da je dospjela na obod Tripolija, u pohodu protiv libijske vlade.

Juronjuz prenosi da je došlo do sukoba u blizini nekadašnjeg međunarodnog aerodroma kod Tripolija, koji je zauzela Libijska nacionalna armija.

Premijer međunarodno priznate vlade u Tripoliju, Fajez Seraj snimljen je dok je pripremao odbranu grada.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija održao je u petak razgovore sa komandantom LNA, generalom Halifom Haftarom, ali je napustio zemlju bez postizanja napretka.

Savjet bezbjednosti UN pozvao je snage nepriznate Libijske nacionalne armije, da obustave sve vojne operacije, javio je Rojters.

SB UN izrazio je zabrinutost zbog vojne aktivnosti u blizini libijske prestonice Tripolija, upozorivši da to prijeti stabilnosti zemlje, saopštio je njemački ambasador u UN Kristof Hojsgen, predsjedavajući Savjeta u aprilu.

Lider međunarodno nepriznate administracije u Libiji, Kalifa Haftar, naredio je juče svojim trupama da krenu prema prestonici Tripoliju, koja je pod kontrolom snaga lojalnih premijeru Fajezu Seraju, prenio je Rojters.

Libija je od svrgavanja sa vlasti i svirepog ubistva lidera Moamera Gadafija poduheljena na vladu u Tripoliju i paralelnu administraciju lojalnu Haftaru, za koju se bori Libijska nacionalna armija i koja kontroliše istok Libije.

Тагови: