Nakon protesta

Hong Kong: Povučen zakon o izručenju

  • 23.10.2019. 16:25

Kontroverzni zakon o izručenju lica iz Hong Konga u centralni dio Kine zvanično je povučen, nakon 20 sedmica protesta u specijalnoj kineskoj autonomnoj oblasti.

Zakon o prestupnicima bjeguncima, čije je usvajanje izazvalo proteste koji su trajali više od četiri mjeseca, omogućio bi da se osumnjičeni izruče u centralni dio Kine radi suđenja.

Prijedlog zakona razljutio je građane, koji su se plašili da lideri u Pekingu prave prestup u vezi sa pravima stanovnika kineske autonomne oblasti.

Poziv na povlačenje usvajanja prijedloga zakona prerastao je u pokret sa pet ključnih zahtjeva, uključujući univerzalno pravo glasa i nezavisnu istragu u vezi sa ponašanjem policije.

Lider Hong Konga Keri Lam saopštila je u septembru da će se potpuno povlačenje prijedloga zakona desiti, ali je naglasila da ispunjenje drugih zahtjeva nije u njenoj moći.

Saopštenje nije usporilo one koji su učestvovali u protestima, koji su povremeno bili nasilni, usljed sukoba policije i demonstranata, podsjetio je AP.

Novi protesti u Hong Kongu planirani su ove sedmice, uključujući sutrašnji protest kao znak solidarnosti sa demonstrantima u Kataloniji.

(Foto: EPA)

Тагови:
  • 20:00 Лутрија РС, Лото

    Пренос извлачења добитних комбинације игре на срећу Лото 7/39 Лутрије Републике Српске.

  • 20:10 Емисија: Прича се (Р)

    '''Политичка, дебатна, емисија ‘Прича се…’ доноси широк избор актуелних тема, супротстављених ставова, различитих углова, чињеница и реплика.

  • 21:20 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ''''''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 22:05 Серија: Ко те шиша (12+)

    ''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 22:35 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:50 Серија: Ел Чапо (16+)

    ''''Телевизијска серија о једном од најпознатијих нарко босова - Јоакину "Ел Чапу" Гузману.