Od početka 2023. godine

Hrvatska vlada utvrdila rokove i pravila za uvođenje evra

  • Извор: Танјуг
  • 21.07.2022. 13:29

Hrvatska vlada je donijela danas odluku kojom se 1. januar 2023. određejuje kao datum uvođenja evra, utvrđuje fiksni kurs konverzije od 7,53 kune za evro, u utvrđuju datumi početka i završetka dvojnog opticaja i dvojnog iskazivanja cijena.

Period dvojnog opticaja kune i evra počinje u ponoć 1. januara 2023. i traje do 14. januara 2023. do 24:00 sata. U periodu dvojnog opticaja će se prilikom gotovinskih transakcija koristiti i kuna i evro kao zakonsko sredstvo plaćanja, prenosi Hina.

Tokom tih 14 dana primalac plaćanja biće dužan da potrošaču koji plaća gotovnom u kunama vrati kusur u evrima. Izuzetno, kada primalac plaćanja nije u objektivnoj mogućnosti da ostatak iznosa vrati u evrima može kusur da vrati u kunama.

Tokom perioda dvojnog opticaja, primalac plaćanja je dužan da u jednoj transakciji prihvati najviše do 50 kovanica kune i odgovarajući broj novčanica kune primjenjujući propise o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma koji se odnose na ograničenja naplate ili plaćanja u gotovini.

Period obaveznog dvojnog iskazivanja cijena je od 5. septembra 2022. do 31. decembra 2023.

Što se zamjene kuna za evre tiče, krajnji rok za zamjenu novčanica neće biti utvrđen jer će građani i poslije isteka prvih 12 mjeseci od uvođenja evra moći da zamijene novčanice kuna za evre kod Hrvatske narodne banke (HNB) u bilo kom trenutku u budućnosti.

Zamjena kovanog novca kuna kod HNB biće moguća još tri godine nakon što u u bankama, poslovnicama Finansijske agencije i Hrvatske pošte prestane zamjena gotovog novca u kunama za evre.

Тагови:
  • 21:30 Серија: Авионџије

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:20 Серија: Ел Чапо (16+)

    ''Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.

  • 23:45 Ноћни програм

    Ноћни програм