Bris Oligi Ngema

Hunta u Gabonu predstavila lidera: Novog vladara nosili na ramenima

  • Извор: Агенције
  • 31.08.2023. 22:02

Vojna hunta u Gabonu izabrala je svog tranzicionog lidera, dan pošto je preuzela vlast i predsjednika Alija Bonga stavila u kućni pritvor, ukidajući sve državne institucije i zatvorivši sve granice.

To je general Bris Oligi Ngema, šef predsjedničke garde. Njega su na ramenima pronijeli kroz prestonicu Librevil pripadnici vojske.

Za to vrijeme svrgnuti predsjednik Bongo je pozvao "prijatelje iz cijelog svijeta da naprave buku i podignu glas protiv puča".

Gabon, bivša francuska kolonija, bogat je naftom i kakaom. BBC je prenio da se svrgavanjem predsjednika Alija Bonga okončava vlast dinastije njegove porodice, koja je decenijama bila na čelu države.


Vojna hunta je saopštila da je poništila rezultate subotnjih izbora, na kojima je Bongo saopštio da je pobijedio i osvojio treći predsjednički mandat.

Sinovi predsjednika su uhapšeni zbog izdaje. UN, Afrička unija i Francuska su osudili puč, a građani Gabona su pozdravili promjenu vlasti.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 21:00 Серија: Авионџије (12+)

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 21:45 Серија: Вода у праху (12+)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм