Ali Bongo

Predsjednik Gabona u kućnom pritvoru, njegov sin uhapšen zbog "veleizdaje"

  • Извор: РТ Балкан
  • 30.08.2023. 12:24

Predsjednik Gabona Ali Bongo nalazi se u kućnom pritvoru, objavili su pučisti samo nekoliko sati poslije državnog udara, prenosi francuski BFM TV.

"Predsjednik Ali Bongo je u kućnom pritvoru, okružen porodicom i svojim ljekarima", navodi se u saopštenju za javnost koje su na državnoj televiziji pročitali vojnici iz Komiteta za tranziciju i restauraciju institucija (CTRI).

Istovremeno su objavili i hapšenje jednog od predsjednikovih sinova zbog "veleizdaje".

Puč u Gabonu: Vojska preuzela vlast i poništila rezultate izbora

Puč u Gabonu: Vojska preuzela vlast i poništila rezultate izbora

"RIA Novosti" su objavile snimak iz Gabona na kome se vide demonstranti kako uništavaju bilborde na kojim je prikazan predsjednik te zemlje.

Grupa oficira Gabona pojavila se rano jutros na televizijskom kanalu Gabon 24 i saopštila da su preuzeli vlast, nakon što je državno izborno tijelo objavilo da je predsjednik Ali Bongo Ondimba osvojio treći mandat, prenijela je agencija Frans pres.

Bongo Ondimba je, navodno, osvojio 64,2 odsto glasova, dok je njegov glavni rival, Albert Ondo Osa dobio 30,7 odsto glasova.

Oficiri su objavili raspuštanje svih institucija vlasti i poništenje rezultata predsjedničkih i parlamentarnih izbora.

Opozicija je ranije tvrdila da su vlasti na izborima prekršile zakon i da se ne slažu sa rezultatima. U zemlji je uveden policijski čas, a istovremeno je blokiran i pristup internetu. Prije toga su spoljne granice Gabona bile zatvorene.

Ministar unutrašnjih poslova Lambert Noel Mata izjavio je da u zemlji postoje snage koje mogu da podriju stabilnost i mir. Vlasti Gabona su ranije obustavile emitovanje francuske radio stanice RFI i TV kanala Frans 24.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    Серија: Љубавни залогаји (12+)

  • 20:30 Филм: Влаком према југу (12+)

    '' Филм: Влаком према југу (12+)

  • 22:00 Серија: Насљедници (12+)

    'Серија: Насљедници (12+)

  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)