Италија

Имају више од 40 и живе са мамом - суд им наложио исељење

  • Извор: РТС
  • 29.10.2023. 05:04

Проценат одраслих Италијана који живе са родитељима, већ дуже вријеме је прилично висок, а једна мајка је била приморана да предузме драстичне мјере након што су њена два сина, обојица у четрдесетим годинама, одбила да напусте удобност породичне куће.

Неименована жена која има 75 година, из града Павије, уморила се од тога што мора да издржава своје синове, од 40 и 42 године, и у неколико наврата је покушала да их убиједи да почну самостални живот, посебно пошто су запослени.

"Али нико о томе није хтио ништа ни да чује!“, рекла је она, према извјештају у локалним новинама Ла провинћија Павезе.

Мајци је засметало и то што њени синови не доприносе кућним трошковима или пословима. Зато их је извела на суд, што је кулминирало пресудом судије Симоном Катерби, која је саосјећала са њеном невољом и издала налог за исељење мушкараца.

Мармелада или џем? Нове Директиве о доручку

Мармелада или џем? Нове Директиве о доручку

У пресуди се наводи да, иако је за мушкарце који још увијек живе код куће првобитно била гарантована "обавеза родитеља да обезбиједи издржавање“, то више није оправдано с обзиром на чињеницу да су старији од 40 година. Мушкарци имају рок до 18. децембра за исељење.

Скоро 70 одсто људи у Италији старости између 18 и 34 године и даље живи у истом домаћинству са родитељима, према подацима из 2022. године, односно 72,6 одсто мушкараца и 66 одсто жена.

Студија из 2019. показала је да је од младих одраслих који живе код куће 36,5 одсто студената, 38,2 одсто има посао, а 23,7 одсто га тражи.

И млади у Србији из родитељског дома одлазе тек када закораче у четврту деценију.

Ужас у психијатријској болници: Дјечак (14) избо седмогодишњака

Ужас у психијатријској болници: Дјечак (14) избо седмогодишњака

Иако је у Италији одувијек постојала култура више генерација које живе под једним кровом, број младих који дуже остају у породичној кући посљедњих година је порастао, углавном као резултат тешких економских услова и доста времена које је потребно да се нађе стабилан посао.

Иако је налог за исељење насљедника ријеткост, у Италији је било случајева да су родитељи одведени на суд од стране њихове одрасле деце која још увек очекују финансијску подршку.

У једном случају, 2020. године, италијански врховни суд је одбацио жалбу тридесетпетогодишњег музичара који је тврдио да његов приход од 20.000 евра није довољан за живот и да му је потребан новац од родитеља . Његов случај је одбијен, судском пресудом да млади немају аутоматско право на финансијску подршку родитеља.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (12+) (Р)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:20 Серија: Љубавни залогаји (12+) (Р)

    Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.