Аларм за Израел

Иран представио ново моћно оружје: "Гвоздена купола" немоћна?

  • 27.11.2023. 18:53

Иран је представио нову хиперсоничну ракету за коју тврди да може да лети 15 пута брже од брзине звука.

Како наводе, може и да пробије израелску противваздушну одбрану, односно Гвоздену куполу.

Хиперсонична ракета "фатах II" – што на персијском значи "освајач" – јесте ажурирана верзија оригиналног фатаха, који је најављен у јуну са дометом од 1.400 километара.

Главна иновација ракете је њена способност да избјегне противваздушну одбрану.



То може, тврде у Техерану, јер је опремљена хиперсоничним клизним возилом које се одваја од саме ракете и може направити оштре маневре да избјегне конвенционалну ракетну одбрану и путује хиперсоничном брзином до циља.

Није било званичног одговора САД или Израела на развој догађаја. Пентагон је раније изразио скептицизам према хиперсоничним тврдњама Ирана.

Међутим, Бредли Боуман, виши директор Фондације за развој демократије (ФДД), рекао је да ирански ракетни програми "нису само за представу" и да их не треба одмах одбацити.



"Тврдње Техерана о новим способностима треба узети са великом резервом, али би била грешка слегнути раменима растуц́им ракетним капацитетима Ирана", рекао је он.

"Исламска Република Иран користи балистичке ракете да нападне своје сусједе и америчке трупе, док прослијеђује неке ракете или сродне технологије својим заступницима за тероризам", додаје. 

Иран је био главни снабдијевач ракетама и другим оружјем групама Хамас и Хезболах, које су их обје лансирале на Израел од напада 7. октобра.

Техеран је такође главни подржавалац јеменских Хута и разних група побуњеника и милитаната у Ираку чији су напади на америчке војнике у порасту од почетка рата у Гази.

Представљена нова хиперсонична ракета: Брзина до 24.700 км/х

Представљена нова хиперсонична ракета: Брзина до 24.700 км/х

Ирански елитни Корпус гарде исламске револуције раније је саопштио да намјерава да повећа домет својих хиперсоничних пројектила са тренутног максимума од 1.400 до 2.000 километара.

То би регионалног непријатеља исламске теократије Израел ставило у домет ајатолахових ракета.

"Помак ка развоју хиперсоничног клизног возила не треба занемарити", рекао је Бенам Бен Талеблу, виши сарадник у ФДД.

"Иран је доказао да има способност и намјеру да развије смртоноснији арсенал балистичких ракета, онај са пројектилима за које се нада да ће изазвати више главобоље за америчку и савезничку противракетну одбрану."

Ограничења Уједињених нација на ирански развој нуклеарних балистичких пројектила истекла су у октобру, иако се вјерује да их је Техеран игнорисао већ неко вријеме.

Иран је први пут тврдио да је развио хиперсоничну ракету у новембру 2022.

Од овог нема спаса: Русија спремна да лансира нову хиперсоничну нуклеарну ракету

Од овог нема спаса: Русија спремна да лансира нову хиперсоничну нуклеарну ракету

Кина и Русија су једине земље за које се вјерује да посједују хиперсоничне пројектиле.

Пратите нас и путем Вибера

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:20 Серија: Љубавни залогаји (12+) (Р)

    Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    ' '''Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 20:30 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ' ''Серија: Од јутра до сутра (12+)