Alarm za Izrael

Iran predstavio novo moćno oružje: "Gvozdena kupola" nemoćna?

  • 27.11.2023. 18:53

Iran je predstavio novu hipersoničnu raketu za koju tvrdi da može da leti 15 puta brže od brzine zvuka.

Kako navode, može i da probije izraelsku protivvazdušnu odbranu, odnosno Gvozdenu kupolu.

Hipersonična raketa "fatah II" – što na persijskom znači "osvajač" – jeste ažurirana verzija originalnog fataha, koji je najavljen u junu sa dometom od 1.400 kilometara.

Glavna inovacija rakete je njena sposobnost da izbjegne protivvazdušnu odbranu.



To može, tvrde u Teheranu, jer je opremljena hipersoničnim kliznim vozilom koje se odvaja od same rakete i može napraviti oštre manevre da izbjegne konvencionalnu raketnu odbranu i putuje hipersoničnom brzinom do cilja.

Nije bilo zvaničnog odgovora SAD ili Izraela na razvoj događaja. Pentagon je ranije izrazio skepticizam prema hipersoničnim tvrdnjama Irana.

Međutim, Bredli Bouman, viši direktor Fondacije za razvoj demokratije (FDD), rekao je da iranski raketni programi "nisu samo za predstavu" i da ih ne treba odmah odbaciti.



"Tvrdnje Teherana o novim sposobnostima treba uzeti sa velikom rezervom, ali bi bila greška slegnuti ramenima rastućim raketnim kapacitetima Irana", rekao je on.

"Islamska Republika Iran koristi balističke rakete da napadne svoje susjede i američke trupe, dok proslijeđuje neke rakete ili srodne tehnologije svojim zastupnicima za terorizam", dodaje. 

Iran je bio glavni snabdijevač raketama i drugim oružjem grupama Hamas i Hezbolah, koje su ih obje lansirale na Izrael od napada 7. oktobra.

Teheran je takođe glavni podržavalac jemenskih Huta i raznih grupa pobunjenika i militanata u Iraku čiji su napadi na američke vojnike u porastu od početka rata u Gazi.

Predstavljena nova hipersonična raketa: Brzina do 24.700 km/h

Predstavljena nova hipersonična raketa: Brzina do 24.700 km/h

Iranski elitni Korpus garde islamske revolucije ranije je saopštio da namjerava da poveća domet svojih hipersoničnih projektila sa trenutnog maksimuma od 1.400 do 2.000 kilometara.

To bi regionalnog neprijatelja islamske teokratije Izrael stavilo u domet ajatolahovih raketa.

"Pomak ka razvoju hipersoničnog kliznog vozila ne treba zanemariti", rekao je Benam Ben Taleblu, viši saradnik u FDD.

"Iran je dokazao da ima sposobnost i namjeru da razvije smrtonosniji arsenal balističkih raketa, onaj sa projektilima za koje se nada da će izazvati više glavobolje za američku i savezničku protivraketnu odbranu."

Ograničenja Ujedinjenih nacija na iranski razvoj nuklearnih balističkih projektila istekla su u oktobru, iako se vjeruje da ih je Teheran ignorisao već neko vrijeme.

Iran je prvi put tvrdio da je razvio hipersoničnu raketu u novembru 2022.

Od ovog nema spasa: Rusija spremna da lansira novu hipersoničnu nuklearnu raketu

Od ovog nema spasa: Rusija spremna da lansira novu hipersoničnu nuklearnu raketu

Kina i Rusija su jedine zemlje za koje se vjeruje da posjeduju hipersonične projektile.

Pratite nas i putem Vibera