Спрема им се потоп

Истраживање: Сунак води конзервативце ка највећем изборном поразу у историји

  • 01.04.2024. 14:25

Нова анкета коју је објавио "Сандеј тајмс" показала је да ће на предстојећим општим изборима на Острву конзервативци премијера Велике Британије Ришија Сунака освојити само 98 мјеста од 650 у Доњем дому, док ће Лабуристичкој партији Кира Стармера припасти чак 468 мандата.

Истраживање је обухватило 15.000 људи а спровела га је агенција "Сурвејшн" за потребе истраживачког центра "Бест фор Бритн", преноси РТ Балкан.

Предвиђена маргинализација торијеваца била би најгори изборни резултат који би ова партија забиљежила у свом 190-годишњем постојању. Посљедња изборна катастрофа задесила ју је 1997. под вођством Џона Мејџора – тада је освојила 165 мјеста, док су лабуристи Тонија Блера обезбједили 418 мјеста у парламенту.

И британски медији признаје: Украјинска војска могла би бити поражена до љета

И британски медији признаје: Украјинска војска могла би бити поражена до љета

Лоше се пише и премијеру који тренутно има само два и по посто предности у изборној трци, а под знаком питања су и друга мјеста у парламенту – канцелара Џеремија Ханта, министра одбране Гранта Шапса, министра унутрашњих послова Џејмса Клеверлија.

Иако ће резултати анкете подстаћи постојеће позиве да се Сунак смијени, то неће утицати на побољшање рејтинга Конзервативне партије, то јест лабуристи ће задржати доминантну предност.

Некадашњи лидер конзервативаца Ијан Данкан Смит излаз из ове ситуације види не у промјени партијског руководства већ у политичком окрету – смањењу инфлације и пореза, као и рјешавању проблема с мигрантима, односно њиховој депортацији у Руанду.

Половина Британаца напустило би земљу због бољег радног мјеста у иностранству

Половина Британаца напустило би земљу због бољег радног мјеста у иностранству

Слично мисли и некадашњи министар за брегзит Дејвид Фрост – једино средство спасавања странке било би удаљавање од неолибералне глобалистичке политике и повратак конзервативним коренима.

Иначе, Сунак и његов тим у Даунинг стриту довели су и до пораста популарности десничарске партије Реформа УК коју је основао предводник брегзита Најџел Фараж.

Шеф ФСБ: Иза терористичког напада у Москви стоје САД, Велика Британија и Украјина

Шеф ФСБ: Иза терористичког напада у Москви стоје САД, Велика Британија и Украјина

Истраживање је показало да би Реформа добила подршку 8,5 одсто бирача, што значи да би пораз торијеваца могао бити још већи.

Пратите нас и путем Вибера

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    'Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда. Прича прати стјуарте, стјуардесе, механичаре и пилота имагинарне авиокомпаније.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    ''Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?