Amerikanci glasali

Izbori u SAD: Bez velike pobjede, Republikanci preuzimaju Kongres

  • Извор: Агенције
  • 09.11.2022. 07:49

Amerikanci su glasali na međuizborima za Kongres SAD. Ovi izbori će odlučiti o većini u Predstavničkom domu i Senatu za naredne dvije godine. Građani su glasali za svih 435 mjesta u Predstavničkom domu i 35 od 100 mjesta u Senatu.

Ovi izbori su veoma važni jer tradicionalno predstavljaju test o aktuelnom predsjedniku.

SENAT

- Demokrate 48

- Republikanci 48

KONGRES

- Demokrate 174

- Republikanci 195

Džordžija, Pensilvanija i Viskonsin su 3 države od kojih sada zavisi sudbina Senata SAD, prenosi CNN.

Nijedna strana neće odnijeti veliku pobjedu

Nijedna strana neće odnijeti veliku pobjedu na američkim izborima, koji su održani u utorak, pošto republikanci imaju šansu da preuzmu Kongres, a demokrate da zadrže većinu u Senatu.

Izborni rezultati još pristižu i ne očekuje se da budu u potpunosti poznati u toku današnjeg dana, ali poslije pobjede u trci za mjesto senatora u Pensilavaniji demokrate imaju dobru šansu da zadrže većinu u Senatu, dok su republikanci na putu da preuzmu Kongres.

Za demokrate značajna je pobjeda za mjesto senatora u Nju Hempširu gdje je Megi Hasan pobijedila Dona Bolduka, penzionisanog generala sklonog teorijama zavjere i jednog od najglasnijih pobornika teorije o izbornoj krađi koja je dovela na vlast predsjednika Bajdena.

Zbog tijesnih izbora u odlučujućim američkim državama i produženog roka za brojanje glasova u nekim državama, moguće je da će konačni rezultati biti poznati tek za nekoliko dana ili čak nedjelja.

Sva birališta u SAD zatvorena

Sva birališta u Sjedinjenim Američkim Državama na izborima na sredini mandata za članove Kongresa su zatvorena, javlja jutros Glas Amerike (VOA). Zbog različitih vremenskih zona, izbori u SAD ne počinju i ne završavaju se u isto vrijeme.

Dok je brojanje glasova u mnogim saveznim državama na istoku zemlje uveliko u toku ili čak i pri kraju, te su mnogi rezultati već poznati, glasanje u državama Havaji i Aljaska tek je okončano.

Izuzetak su slučajevi u kojima je na određenim biračkim mjestima bilo tehničkih problema zbog kojih je glasanje kasnilo, pa su samim tim duže ostala otvorena, navodi VOA.

Pelosi: Kandidati demokrata u Predstavničkom domu snažno nadmašuju očekivanja

Predsjedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi rekla je da, dok su mnoge trke i dalje pretijesne da bi se moglo reći ko je pobijedio, jasno je da demokrate snažno nadmašuju očekivanja širom zemlje.

"Veliko hvala našim volonterima što su omogućili svakom glasaču da kaže svoje mišljenje o našoj demokratiji", dodala je.

Feterman nakon pobjede nad Trampovom TV zvijezdom: Ova je pobjeda je za svakog

"Ova je pobjeda je za svakog ko je pao, ali se ponovno digao. Nikada nisam očekivao da ćemo ove crvene okruge pretvoriti u plavo. Ali uradili smo ono što smo trebali", rekao je demokrata Feterman u govoru u kojem se zahvalio svojim glasačima.

Senator star 89 godina osvojio osmi mandat

Republikanac Čak Grejsli (89), senator iz Ajove od 1981. godine, osvojio je u utorak osmi mandat, javljaju NBC i CBS. Čak Grejsli će na kraju novog mandata imati 95 godina. Član senatskog Odbora za pravosuđe tokom cijele svoje karijere želio je da bude glas ruralne Amerike i porodičnih farmi, a i sam je poljoprivrednik.

Ove je godine vodio kampanju o inflaciji. Donald Tramp mu je dao podršku, iako je Čak Grejsli možda imao neslaganja s bivšim predsjednikom, čiju je politiku ipak uglavnom podržavao. U braku je 68 godina, ima petoro djece.

Demokrate preuzimaju ključno mesto u Pensilvaniji

Demokrate su osvojile ključno mjesto u Senatu u Pensilvaniji, a Džon Feterman je pobijedio kandidata Republikanske stranke koju podržava Tramp Mehmeta Oza.

Jake policijske snage ispred izborne komisije u Finiksu

Ispred izborne komisije u Finiksu u Arizoni prisutne su jake policijske snage. Republikanci su tokom izborne noći upozoravali na navodne "nepravilnosti" na izborima u Arizoni.

Republikanci grabe ka pobjedi

Ted Bad postao je novi senator iz Sjeverne Karoline, a Eliz Stefanik ponovo je izabrana za kongresmenku iz 21. distrikta u Njujorku. Veliku pobjedu u Ohaju zabilježio je republikanac Džej Di Vens, koji će biti novi senator.

Čak Gresli pobijedio je u trci za senatora iz Ajove. Kim Rejnolds je nova guvernerka Ajove, a Džim Pilen, prema predviđanjima CNN-a, biće novi guverner Nebraske.

Kevin Makarti preuzima mjesto predsjednika Predstavničkog doma?

Vođa republikanaca u Kongresu Kevin Makarti osvojiće mandat u 20. distriktu u Kaliforniji, predviđa CNN.

Ako republikanci osvoje Kongres, a sve ukazuje na to da hoće, očekuje se da će upravo Makarti preuzeti mjesto predsjednika Predstavničkog doma SAD od Nensi Pelosi.

Demokrate "uzvraćaju udarac"

Nekoliko važnih pobjeda zabeležile su demokrate. Abigejl Spanberger pobijedila je u trci u Virdžiniji. Rashida Tlaib, uz Aleksandriju Okasio-Kortez jedna od progresivnih zvijezda Demokratske stranke, ponovo je izabrana u Kongres na izborima u Mičigenu. Kako prenosi CNN, Samer Li biće prva crnkinja izabrana u Kongres iz Pensilvanije.

Dvije važne pobjede za demokrate zabilježene su u Kaliforniji: Za guvernera je ponovo izabran Gevin Njusom, dok je u trci za Senat pobijedio Aleks Padilja.

Keti Hokul pobijedila je republikanca Lija Zeldina u trci za guvernera Njujorka.

Džo Bajden je u međuvremenu telefonirao i čestitao demokratama koji su odnijeli pobede.

Birači legalizovali marihuanu u Merilendu

Birači u Merilendu ubjedljivom većinom izglasali su legalizaciju marihuane u ovoj državi. Merilend je jedna od pet država koje su u ovom izbornom ciklusu glasale i o legalizaciji droge.

Peti mandat Šumera

Čak Šumer ponovo je izabran u Senat na izborima u Njujorku. Ovo je peti mandat vođa demokratske većine u Senatu.

Demokrata Džared Polis ponovo će biti izabran za guvernera Kolorada koji je ušao u istoriju kao prvi otvoreno gej guverner u istoriji SAD.

Demokrate su zabilježile i važnu pobjedu u Virdžiniji gdje je trijumfovala Abigejl Spanberger.

Pripadnik generacije Z u Kongresu, lezbejka guverner

Kongres je dobio i prvog člana pripadnika generacije Z. Demokrata Maksvel Alehandro Frost, muzičar, vozač ubera i borac protiv oružja, izabran je za kongresmena iz centralne Floride.

Mora Hili, predstavnik demokrata, postaće prva lezbejka na mjestu guvernera Masačustsa.

Poraz demokrata u okrugu Majami-Dejd poslije 20 godina

Ron DeSantis je ubjedljivo pobijedio na Floridi i preoteo demokratama okrug Majami-Dejd u kojem nijedan demokrata nije izgubio 20 godina. DeSantis vodi i u još jednom demokratskom uporištu - okrugu Palm Bič.

Oni su guverneri Republikanaca

Republikanac Bil Li će ponovo biti guverner Tenesija, guverner Južne Karoline biće Henri Mekmaster, a Kris Sununu će ponovo biti izabran za guvernera Nju Hempšira.

Sara Hakabi Sanders biće nova guvernerka Arkanzasa, kao prva žena na toj funkciji. Ona je ranije bila funkcioner u administraciji Donalda Trampa.

Demokrata Mur guverner Merilenda

Demokrata Ves Mur će postati prvi crnac na mjestu guvernera Merilenda, prenosi "Njujork tajms".

Ron DeSantis je lagano obezbijedio novi mandat na mjestu guvernera Floride, predviđa AP.

Zasad najveće iznenađenje je i dalje vođstvo demokrate Rafaela Vornoka nad republikancem Heršelom Vokerom u trci za Senat u Džordžiji.

Republikanci pred pobjedom na Floridi

Sudeći po prvim projekcijama Republikanci će odnijeti ubjedljivu pobjedu na Floridi u trci za Senat, gdje Marko Rubio ubjedljivo vodi. Njujork tajms predviđa da će to dati dodatni vjetar u leđa guverneru Floride Ronu DeSantisu, koji sebe vidi kao glavnog protivkandidata Donaldu Trampu ispred Republikanske stranke na izborima za predsjednika 2024. godine.

Zatvorena birališta u nizu država od Floride do Vermonta

Zatvorena birališta u Floridi, Džordžiji, Nju Hempširu, Južnoj Karolini, Vermontu i Virdžiniji.

Ostrvo Guam u zapadnom Pacifiku već objavilo rezultate izbora

Pacifičko ostrvo Guam izabralo je republikanca u Kongres prvi put za 32 godine.

Republikanac Džejms Mojlan pobijedio je na izborima za delegata Guama u Predstavničkom domu SAD.

Prve izlazne ankete CNN

CNN je objavio prve izlazne anekte, koje se tiču stanja u kojem se nalazi država i odnosa prema predsjedniku Džou Bajdenu. Prema ovim anketama, glasači uglavnom nisu zadovoljni stanjem u SAD, a prema Bajdenu imaju uglavnom negativan stav, navodi se u istraživanju koje je za CNN uradila kompanija Edison Research.

Izlazne ankete CNN-a pokazale su da birači imaju više povjerenja u Republikansku stranku kada je riječ o inflaciji i kriminalu. Međutim, kada je u pitanju abortus, polovina birača više veruje kandidatima Demokratske stranke.

Procenat glasača koji podržavaju Bajdena je na približno 45%, što je gotovo identičan rezultat Donalda Trampa kada je on bio predsednik tokom međuizbora pre 4 godine.

Grenel prenio Trampovu poruku biračima

Nekadašnji specijalni savketnik američkog predskednika za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel objavio je snimak na kojem Tramp poziva Amerikance da ostanu u redu za glasanje na biračkim mkestima, naročito u Arizoni gdke je bilo tehničkih problema s glasačkim listićima.

"Mnogo ljudi je otišlo i vrlo je nepravedno šta se događa", rekao je Tramp.

Tramp poziva na proteste zbog problema sa glasanjem

Bivši američki predskednik Donald Tramp pozvao je danas svoje pristalice da protestuju zbog izvkeštaja o problemima sa glasanjem u nekoliko američkih država na izborima za Kongres.


Тагови:
  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.