Амерички тужилац

Извјештај од 345 страница о Бајдену уздрмао САД: Крио тајне документе, не сјећа се када му је син умро

  • Извор: Кликс
  • 09.02.2024. 07:38

Специјални амерички тужилац Роберт Хур објавио је извјештај који се односи на случај против предсједника САД-а Џоа Бајдена, а који се тиче посједовања тајних докумената из 2017. године.

У извјештају који је шокирао нацију, Хур је детаљно изложио како је Бајден погрешно руковао документима обављајући функцију потпредсједника САД-а те је наглашено како је намјерно задржавао и открио повјерљиве војне и националне безбједносне информације.

Како наводи Хур, истражитељи који су претресли Бајденов дом у Делаверу пронашли су мноштво повјерљивих докумената који се тичу Авганистана те су појаснили како су документи пронађени у претрпаној гаражи.

"Повјерљиви документи откривени су близу кревета за псе, празне канте, саксије и синтетичког дрва за огрјев", појашњава се.

Бајден неће бити оптужен јер је

Бајден неће бити оптужен јер је "старији човјек са лошим памћењем"

Материјали су укључивали повјерљиве документе у вези вањске политике у Авганистану као и Бајденове биљежнице, а ФБИ је објавио низ фотографија које приказују доказе на мјесту које није адекватно за овакву врсту докумената.

Ипак, оно што је највише заинтересовало јавност јесте дио извјештаја који се односи на Бајденово памћење. Између осталог, Хур је рекао како је током разговора Бајден имао потешкоћа да се присјети веома важних догађаја како из приватног тако и политичког живота.

"Хур је у склопу истраге испитивао Бајдена пет сати. Рекао је како се Бајден није могао сјетити када је био потпредсједник па ни тога када је његов син Беау преминуо. Његова сјећања о Авганистану су такође била магловита", пише Би-би-си.

Путин: Постоји један сценарио да Русија нападне Пољску

Путин: Постоји један сценарио да Русија нападне Пољску

Због његово здравственог стања, Хур је рекао како би било тешко подићи тужбу против актуелног предсједника јер би се Бајден на суђењу вјероватно представио пороти као симпатичан, добронамјеран човјек са слабијим памћењем.

"Било би тешко увјерити пороту да би га требало осудити за тешко кривично дјело које захтијева добро ментално стање", поручио је тужилац.

Реакција Бијеле куће

Поводом извјештаја специјалног тужиоца реаговали су из Бијеле куће, али и сам Бајден те су описали наводе као пуне предрасуда.

"Моје памћење је добро. Ја јесам старац, али знам дођавола шта радим. Подигао сам ову земљу на ноге", рекао је Бајден.

Такође, осврнуо се и на дио извјештаја који говори о томе да се није могао сјетити када је његов син преминуо.

Скоро 60 милиона прегледало интервју са Путином

Скоро 60 милиона прегледало интервју са Путином

"Искрено, када су ми поставили питање прво сам помислио да се то њих не тиче. Не треба ме нико подсјећати када је он преминуо. Како се усуђује уопште то питати?", поручио је предсједник САД-а.

Бајденов правни тим такође је критиковао примједбе специјалног тужиоца о Бајденовом памћењу те су навели како извјештај указује на значајне пропусте.

"Извјештај користи језик с изразитим предрасудама како би описао уобичајену појаву међу свједоцима - недостатак сјећања на догађаје који су стари више од годину", рекао је адвокат Ричард Сајбер.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: