Odgovor na Trampove carine

Japan i EU potpisali sporazum o slobodnoj trgovini

  • 19.07.2018. 11:37

Japan i EU potpisali su sporazum o slobodnoj trgovini koji će pokriti trećinu globalne ekonomije.

To je, očigledno, suprotno protekcionističkoj politici koju zagovara američki predsjednik Donald Tramp. Sporazum su na ceremoniji u Tokiju potpisali predsjednik EP Donald Tusk i predsjednik EK Žan Klod Junker kao i japanski premijer Šinzo Abe.

Sporazum, najveći do sada koji je postigla EU, ujediniće oko 600 miliona ljudi. 

Prema sporazumu Japan će ukloniti carine na 94 odsto cjelokupnog uvoza iz EU, uključujući 82 odsto poljoprivrednih i ribljih proizvoda. EU ukloniće 99 odsto carina na uvoz iz Japana. Ukinuće tarife na uvoz japanskih automobila i kamiona u osmoj godini kao i televizora u šestoj godini primjene sporazuma. Dvije će strane potpisati i sporazum o strateškom partnerstvu koji je namjenjen jačanju saradnje na pitanjima koja se tiču mira i sigurnosti, sajber kriminala, energetske sigurnosti i klimatskih promjena. 

Do potpisivanja dolazi u trenutku pojačanih globalnih trgovinskih napetosti, nakon što je Tramp uveo carine na uvoz čelika kao i na kinesku robu.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Наша Српска

    Наша Српска

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.