Илиноис

Још један судија забранио Трампу да учествује на републиканским предизборима

  • 29.02.2024. 08:03

Судија америчке савезне државе Илиноис Трејси Портер забранила је да се на гласачком листићу на предизборима Републиканске странке нађе име бившег предсједника Доналда Трампа, због његове наводне умијешаности у побуни на америчком Капитолу у јануару 2021.

Како преноси Ројтерс, она је ту одлуку одложила, пошто се очекује да Трампов тим уложи званичну жалбу на ту пресуду, тако да би коначну пресуду требало да донесе Врховни суд.

Трампу се отворила шанса за предсједнички имунитет!

Трампу се отворила шанса за предсједнички имунитет!

Организација "Слобода говора народу", која је предводила кампању да се Трампу не дозволи учешће на предизборима у Илионису, поздравила је пресуду као "историјску побједу".

Портпарол Трампове кампање, највећег фаворита да буде кандидат Републиканске странке на предсједничким изборима у новембру, поручио је да је ријеч о "неуставној пресуди, на коју ће се жалити".

Трампу је претходно забрањено да учествује на републиканским предизборима у државама Колорадо и Мејн, али се очекује да Трамп и на те пресуде уложи жалбе.

Устав САД забрањује обављање јавних функција онима који су положили заклетву да ће поштовати Устав САД, а затим се "упустили у побуну, или пружили помоћ или подршку непријатељима".

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: