Суд ће ипак саслушати његово образложење

Трампу се отворила шанса за предсједнички имунитет!

  • Извор: Агенције
  • 29.02.2024. 07:30

Амерички Врховни суд прихватио је захтјев да одлучи да ли бивши предсједник Доналд Трамп може да се позива на предсједнички имунитет у случају који се против њега води, због наводног покушаја да поништи свој пораз на предсједничким изборима 2020. године.

Суд је навео да ће саслушати аргументе и донијети одлуку о Трамповом захтјеву за имунитет.

У налогу се наводи да ће тај захтјев, чије рјешавање би могло да потраје мјесецима, суд почети да разматра у недјељи која почиње 22. априла.

Трамп: Ја сам политички дисидент кога нападају дрипци из Министарства правде

Трамп: Ја сам политички дисидент кога нападају дрипци из Министарства правде

Тај рок омогућава доношење одлуке до краја редовног мандата суда у јуну, што је брже него што је уобичајено када суд саслуша аргументима, али не тако брзо колико су тужиоци жељели, наводи НБЦ њуз.

Правно питање о којем ће суд одлучивати је "да ли и у којој мјери бивши предсједник ужива предсједнички имунитет од кривичног гоњења за понашање за које се тврди да укључује службене радње током његовог мандата".

Трамп се раније овог мјесеца обратио Врховном суду САД, тражећи да интервенише након што су нижи судови одбацили његов захтјев за имунитет од кривичног гоњења због наводног покушаја да поништи свој пораз на предсједничким изборима 2020. године и да продужи одлагање суђења против њега због тих оптужби.

Паника у дому сина Доналда Трампа: Због коверте реаговали специјалци

Паника у дому сина Доналда Трампа: Због коверте реаговали специјалци

Трамп тврди да је тада имао имунитет као предсједник САД, преноси Ројтерс.

Трамп је затражио од судија Врховног суда да обуставе спровођење пресуде Апелационог суда у Вашингтону о одбијању његовог захтјева за имунитет.

Суђење Трампу пред федералним судом у Вашингтону, које је било планирано за 4. март, је одложено, а нови датум није одређен.

Трамп мора да плати 454 милиона долара

Трамп мора да плати 454 милиона долара

Тужиоци су тврдили да је Трамп дјеловао као кандидат, а не предсједник, када је вршио притисак на званичнике да пониште изборне резултате и подстакао своје присталице да изврше напад на Капитол 6. јануара 2021. године и изврше притисак на Конгрес да не потврди побједу Џозефа Бајдена на предсједничким изборима.

Пратите нас и путем Вибера

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм