Силоватељ

Јозеф Фрицл пуштен на условну слободу!

  • Извор: Телеграф
  • 25.01.2024. 10:52

Јозеф Фрицл, који је осуђен на доживотну казну затвора у Аустрији због инцеста и који је био смјештен у установу за ментално обољеле криминалце, пуштен је на условну слободу у четвртак.

Овоме је претходила расправа трочланог вијећа Окружног суда у Кремсу, која је била затворена за јавност.

Он ће морати да остане гдје јесте, док одлука не постане правно обавезујућа. Фрицл ће морати да подноси извјештаје са психијатрије.

Одлука није коначна јер рочишту није присуствовао представник јавног тужилаштва. Према наводима суда, тужилаштво сада има рок од 14 дана да уложи жалбу.

Одлука је донијета мало прије девет сати, а државно тужилаштво се још није огласило.

Преварен и опљачкан путем лажне СМС поруке о достави пакета!

Преварен и опљачкан путем лажне СМС поруке о достави пакета!

"Били смо успјешни. Било је то дуго саслушање. Поново је испричао како се каје због онога што је урадио. Он је заправо био близу суза. Укратко, суд је дошао до закључка да мој клијент заправо више није опасан", рекла је његова адвокатица Астрид Вагнер.

Донијета је одлука да се из притворског центра у затвору Стајн премести у нормалну ћелију. Ово би могао бити увод у касније, потпуно ослобађање из затвора.

Злочин који је шокирао свијет

Фрицл је 2009. године осуђен на доживотну казну затвора због инцеста, силовања, киднаповања и убиства из нехата, а кућа у којој је чинио ова д‌јела је у међувремену претворена у зграду са девет станова.

У тим становима углавном данас живе млади људи и сви су издати, пише Метро њуз.

Међутим, подрум у ком је Елизабет провела најтеже године свог живота напуњен је бетоном, док је гаража - преко које је Фрицл шверцовао храну за кћерку - зазидана.

Украјинци се плаше да увезу Ф-16: Русија зна гдје треба да гађа

Украјинци се плаше да увезу Ф-16: Русија зна гдје треба да гађа

Раније су на улазу у гаражу постојала велика метална врата која су могла да се отворе само помоћу тајне шифре.

Овај случај, који је прије 15 година згрозио цијели свијет, поново је дошао у центар пажње након што је Фрицл објавио књигу из затвора.

Његова кћерка Елизабет нестала је 1984. године кад јој је било 18 година, а тек 26. априла 2008. откривена је у тајном подруму испод очеве куће у аустријском Амштетену.

"Игра ума"

- У почетку је то била само игра ума коју сам играо. Али навикао сам се. Идеја, која ми се прије чинила тако апсурдном, тако монструозном, добила је облик... Једног дана знао сам шта морам да учиним. Требало је само да сачекам праву прилику... А онда је дошло то вријеме, било је кишно, суботње јутро кад је мисао постала акција - написао је он у књизи.

Отац из пакла детаљно је осмислио подземни затвор за своју кћерку. На улазу су била тешка метална врата која је сакрио иза полице у својој радној соби, а иста су могла да се отворе само помоћу њему познате тајне шифре без кључа. Елизабет је слагао да су врата под електричним напоном и да ће бити убијена ако покуша да побјегне.

Влади се сви чуде због овог рецепта: Слатко од сланине сви пробају

Влади се сви чуде због овог рецепта: Слатко од сланине сви пробају

- Сљедећег јутра отишао сам у полицију и пријавио нестанак особе. Један полицајац све је пажљиво забиљежио и рекао: "Она има више од 18 година и може да ради шта хоће", овако Фрицл описује почетак кћеркиног живота у заточеништву.

Остављао их саме у подруму док је био на одмору

Елизабет је, тврди даље, натјерао да напише писма својој мајци у којима јој објашњава да треба да проведе неко вријеме далеко од куће, а он је комшијама рекао да је кћерка побјегла и придружила се култу.

- Није ми било лако. У глави су ми непрестано кружиле мисли о томе шта сам урадио. Стално сам био под притиском. Нисам имао никога коме бих могао да се повјерим. Морао сам да гледам напријед и наставим путем који сам одабрао. Тјерао сам све своје проблеме од себе, иначе бих полудио! Само понекад, кад сам био сам, опсједале су ме црне мисли. Међутим, одмах сам их потискивао, одвраћао пажњу и размишљао о нечем другом - пише Фритзл у шокантним мемоарима.

Химна Србије, сузе, руже, дресови: Потресан опроштај Вориорса од Милојевића

Химна Србије, сузе, руже, дресови: Потресан опроштај Вориорса од Милојевића

Током боравка у подруму Елизабет је Фрицлу родила седморо д‌јеце, троје је остало у заточеништву с мајком, а једног д‌јечака је нехотице убио Фрицл неколико дана након рођења. Монструм је његово тијело одложио у пећ за спаљивање, а остало троје одгајао је са својом супругом Розмари.

Док му је кћерка била у заточеништву, Фрицл је чак одлазио на дуге одморе (једна од дестинација била је и Тајланд), остављајући своје жртве у подруму без струје, окружене пацовима, канализацијом и трулом храном.

Пожалио се да му је ускраћено саосјећање и разумијевање

У књизи се похвалио и чињеницом да је отац одраслога сина, који је према његовим ријечима, у тајној вези са женом из Гане која је данас, тврди, угледна адвокатица.

Пишући књигу, он се такође пожалио да му је ускраћено разумијевање, саосјећање, а можда и опроштај.

Недавно је затражио премјештај у нормалан затвор, међутим аустријски судови су то одбили. Силоватељ Фрицл, иначе бивши инжињер електротехнике, који је прије шест година промијенио презиме у Мајрхоф, сада наводно болује од деменције, међутим адвокатица Астрид Вагнер то негира.

- То није истина, он је далеко од беспомоћног старца. Пун је енергије, има снагу воље и одлучност, нема код њега ни трага од деменције - увјерена је адвокатица.

Фрицл се у једном одломку књиге чак и пожалио.

- Ја сам у бити добра особа и једноставно не могу да разумијем зашто је моја супруга одлучила да прекине сваки контакт са мном - написао је Јозеф у књизи.

Пратите нас и путем Вибера

  • 08:00 Емисија: Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Аутошоп магазин

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 10:30 Ловачки савети (Р)

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.