Skandal potresa Portugaliju

Katolička crkva zlostavljala više od 400 djece

  • Извор: СРНА
  • 11.10.2022. 22:08

Komisija koja istražuje seksualno zlostavljanje djece unutar Katoličke crkve u Portugaliji saopštila je danas da je već sakupila više od 400 svjedočenja od navodnih žrtava, ali da je stvarni broj "mnogo veći".

Komisija je počela rad u januaru nakon što je u izvještaju o Francuskoj otkriveno da je oko 3.000 sveštenika i vjerskih zvaničnika seksualno zlostavljalo više od 200.000 djece u prethodnih 70 godina.

Katolička crkva u Portugaliji potresena je skandalom u posljednjih nekoliko sedmica povodom zataškavanja seksualnog zlostavljanja, uključujući biskupe koji i dalje imaju aktivne crkvene uloge.

– Prikrivanje je inherentno u slučajevima seksualnog zlostavljanja. Naravno da je Crkva vršila prikrivanje – izjavio je član komisije Danijel Sampajo.

Jedan od slučajeva koji privlače najviše pažnje je umiješanost Hozea Ornelasa, prvog čovjeka Portugalske biskupske konferencije.

Javno tužilaštvo saopštilo je da vodi istragu o Ornelasu. Jedan nastavnik ga je optužio za prikrivanje skesualnog zlostavljanja u sirotištu u Mozambiku 2011. godine.

Prema pisanju lista “Publiko”, nastavnik je rekao da je prijavio Ornelasu seksualno zlostavljanje koje su počinila dvojica italijanskih sveštenika, ali da Ornelas, koji je u to vrijeme vodio crkvenu misiju, ništa nije preduzeo. 

Тагови:
  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Народ прича

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.