Независни кандидат за предсједника САД

Кенеди: Суд у Колораду одлуком о Трампу одузео право америчком народу да бира

  • Извор: Б92
  • 20.12.2023. 18:53

Независни кандидат за предсједника САД Роберт Кенеди Млађи, поручио је данас да сваки Американац треба да буде узнемирен одлуком Врховног суда Колорада.

Суд је одлучио да дисквалификује Доналда Трампа са предсједничких избора у тој америчкој савезној држави, истичући да је тиме одузето право америчком народу да бира.

"Суд му је одузео право, а да није осуђен за кривично дјело. Када се било ком кандидату одузме право да се кандидује, америчком народу се одузима право да бира", написао је Кенеди на друштвеној мрежи X.

Он се нада да ће Врховни суд Колорада "брзо поништити ову одлуку". "То у најмању руку доприноси перцепцији да елите бирају предсједника, манипулисањем правним системом и другим интервенцијама", истакао је Кенеди.

Он је навео да, уколико Трамп буде остао без функције судском одлуком, а не поразом на поштеним изборима, његове присталице никада неће прихватити резултат.

"Постаће немогуће управљати овом земљом. Вријеме је да се вјерује бирачима. На народу је да одлучи ко је најбољи кандидат. Не на судовима, већ на људима.

То је демократија", закључио је Кенеди. Врховни суд Колорада прогласио је раније данас бившег предсједника Доналда Трампа неподобним за Бијелу кућу и пресудио да у тој савезној америчкој држави он не може да буде на гласачком листићу на изборима наредне године због, како се наводи, улоге у нападу његових присталица на амерички Конгрес 6. јануара 2021. године.

Трамп је први предсједнички кандидат у америчкој историји који је проглашен неподобним за положај предсједника, према ријетко коришћеној одредби 14. амандмана америчког Устава, којом се забрањује званичницима који су учествовали у "побуни" да обављају јавну функцију.

Пратите нас и путем Вибера