Optužbe Ministarstva spoljnih poslova

Kina: NATO pravi pometnje u Evropi

  • Извор: СРНА
  • 29.04.2022. 09:54

Kinesko Ministarstvo spoljnih poslova optužilo je NATO da pravi pometnje u Evropi i podstiče sukobe u azijsko-pacifičkom regionu, nakon što je britanski ministar spoljnih poslova Liz Tras poručila Kini da mora da "igra po pravilima", piše "Gardijan".

Trasova je u govoru 27. aprila pozvala na jačanje NATO-a u okolnostima rata u Ukrajini i rekla da su koordinisani potezi za izolaciju Rusije u okvirima svjetske ekonomije pokazali da pristup tržištu više nije dat sam po sebi.

Ona je, takođe, uputila direktno upozorenje Kini.

"Države moraju da igraju po pravilima. A to uključuje i Kinu“, rekla je ona.

Portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin odbacio je komentare Trasove i optužio NATO da zahtijeva od drugih zemalja da se pridržavaju osnovnih normi dok u isto vrijeme "bezobzirno ratuje i baca bombe na suverene države, ubijajući i raseljavajući nevine civile".

"Nato je u posljednje vrijeme sve aktivniji u azijsko-pacifičkom regionu u cilju podsticanja sukoba", rekao je Vang.

On je rekao da NATO pravi pometnje u Evropi i da sada to isto pokušava da uradi u azijsko-pacifičkom regionu, pa čak i širom svijeta.

Kina je odbila da osudi specijalnu vojnu operaciju Rusije u Ukrajini izazivajući kritike i pozive evropskih i drugih vlada da iskoristi svoj uticaj na Moskvu. Kineski predstavnici su na nedavnom samitu Kina-EU odbili pritisak evropskih kolega da pomognu u okončanju rata.

Premijer Li Kećijang rekao je da će Peking težiti miru "na svoj način", piše list.

Peking se čvrsto protivi povezivanju rata u Ukrajini sa svojim odnosima sa Moskvom ističući da će braniti prava kineskih pojedinaca i kompanija. Vang je juče rekao da je stav Kine o sukobu u Ukrajini "dosljedan i jasan".

Trasova je ranije optužila Kinu i Rusiju da su "agresori koji rade zajedno", rekavši australijskim medijima da ne može isključiti da Kina koristi rusku operaciju kao priliku da pokrene sopstveni akt agresije.

Тагови:
  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.