Жестока реакција

Кина упозорила Америку: Не играјте се ватром

  • Извор: Агенције
  • 16.10.2023. 06:37

Кина је након извјештаја САД у коме се наводи могућност истовремених ратова са Москвом и Пекингом упозорила Вашингтон да се не игра са ватром.

- Америка није спремна да се суочи са изазовом растуће нуклеарне пријетње коју представљају Русија и Кина. То је егзистенцијални изазов за који су САД припремљене осим ако званичници сада не донесу одлуке - наводи се у извјештају од 145 страница који је објавио Конгрес о стратешком положају Сједињених Америчких Држава.

Тим од шест демократа и шест републиканаца израдио је тај документ након годину дана истраживања.

У извјештају је понашање Русије и Кине описано као војно забрињавајуће и све агресивније и наведено да је заузврат повећан ризик од сукоба са два нуклеарна партнера.

- Очекује се да ће Кина постићи нуклеарни паритет са САД до средине 2030-их година - објашњава панел.

Акција

Акција "Тунел" - Притвор до 30 дана за четворо ухапшених

Конгресмени, истражујући најгори могући сценарио, наводе идеју могуће коалиције између Русије и Кине против САД. Према стручњацима, амерички челници требало би да промјене стратешко вођење земље и убрзају њену војну модернизацију.

У Пекингу су разговори о могућем рату са САД изазвали бијес и негодовање, а то је видљиво у чланку који је недавно објављен у Глобал тајмсу који је службено гласило Комунистичке партије Кине.

Идеја припреме за могуће истовремене ратове с Русијом и Кином, описана је као фантазија, али с нагласком како је дубоко узнемирујуће што се поступно пробила у дневни ред Вашингтона.

- Ако би Вашингтон усвојио чак и мали дио препорука у овом извјештају, штета и пријетње које би то могло представљати свјетском миру биле би немјерљиве и у на крају би се обрушиле на САД. Постоји стара кинеска изрека: "Они који се играју с ватром од ње ће страдати". То је нешто што је Вашингтону вриједно пажљивог разматрања - дио је упозорења које је објављено у новинама.

Чланак је осудио извјештај као непромишљен због наглашавања потребе у нуклеарном наоружању под маском одвраћања, описујући то као катастрофалан корак унатраг у историји. Додаје се и да амерички извјештај преувеличава пријетњу коју представља Кина уз мотиве за стварање ратне атмосфере.

Ово није прво упозорење које је Кина упутила САД јер су се односи између двије земље погоршали након руске инвазије на Украјину и све агресивнијег става Пекинга према Тајвану.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: