Научници открили вријеме ерупције

Кључа на Исланду

  • Извор: Нова.рс
  • 19.11.2023. 12:43

Исланд вјерује да је тачно одредио вјероватно мјесто велике вулканске ерупције након што је у посједња 24 сата забиљежено готово 2.000 малих потреса.

Исландски метеоролошки завод упозорио је да је Хагафел „главна локација за ерупцију“, након што је откривен магматски плин у бушотини у Свартсенгију, за који стручњаци наводе да представља сигнал да је ерупција неизбјежна.

Из оближњег града Гриндавика већ је евакуисано 4.000 становника након што је проглашено ванредно стање те постоји велика вјероватноћа да се више никада неће тамо вратити. Вулканолог Харалдур Сигурдсон изјавио је да се, у случају ерупције, очекује да би могла да реруптира у море и да би Гриндавик требало ‘реорганизовати‘.


"И мене брине лука. Није потребно пуно да се уништи ова лука, довољно је да се напуни лавом“, рекао је Харалдур за исландске новине.

Затишје све до 2021.

Занимљиво је да полуострво Рејкјанес није доживјело ерупцију осам вијекова, све до 2021. године. Од тада су се пак догодиле три ерупције, и то све у удаљеним ненасељеним подручјима, а вулканолози вјерују да би ово могао бити почетак нове ере активности у регији.


Ејтор Рејнисон, становник Гриндавика, сматра да многи не желе више тамо да иду.

"Биће пуно људи који неће хтјети тамо да иду. Моја је мајка изјавила да не жели више никад тамо отићи“, изјавио је Рејнисон.

Виша предавачица наука о Земљи на Универзитету у Манчестеру, Маргарет Хартли, рекла је да се о ерупцији треба говорити у смислу "када" ће се догодити, а не "ако" се догоди.

Апокалиптични призори на Исланду, рупе

Апокалиптични призори на Исланду, рупе "гутају" град

"Мислим да ће до ерупције доћи, али велико је питање када би се то могло догодити. Највјероватније ће се створити пукотина тако што ће порасти притисак мјехурића гаса у насипу који ће почети да тјерају магму према површини, разбијајући кору“, додала је и објаснила да се тај процес може упоредити с мућкањем лименке газираног пића.


Научници су за Mail Online открили колика би могла бити ова ерупција и хоће ли се мјерити с Ејафјалајокулом, у којем је отказано 50.000 летова и погођено осам милиона путника. Управо то је довело до највеће глобалне обуставе ваздухопловства још од Другог свјетског рата.

Ванредно стање на Исланду: Због серије земљотреса наређена хитна евакуација

Ванредно стање на Исланду: Због серије земљотреса наређена хитна евакуација

(Нова.рс/Фото: Илустрација)

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: