Bjelorusija

Lukašenko detaljno opisao pregovore s Prigožinom: Bila je donesena brutalna odluka

  • Извор: Јутарњи.хр
  • 27.06.2023. 18:12

Bjeloruski lider Aleksandar Lukašenko otkrio je do detalja kako su 24. juna započeli njegovi pregovori sa šefom ruske privatne vojne grupe Vagner Jevgenijem Prigožinom, u pokušaju zaustavljanja oružane pobune.

Najbliži saveznik Vladimira Putina otkrio je neke detalje dok je uručivao nagrade visokim činovnicima.

Snimke na kojima Lukašenko govori o kriznom razgovoru s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i cijelom procesu uspostavljanja komunikacije s pobunjenim šefom Vagnera pojavile su se i na društvenim mrežama.

Snimke je na svom Twitter profilu objavio savjetnik ministra unuttrašnjih poslova Ukrajine Anton Geraščenko, a na njima je navadeno da je on i autor titlova.

Lukašenko je otkrio kako najprije nije obraćao previše pažnje na nejasne informacije o događanjima u Rostovu.

"Rat je, nikada ne znate šta se događa tamo. Ali, u subotu u 8 sati ujutro primio sam uznemirujuće informacije o situaciji u Rusiji. Putem FSB-a i Agencije za državnu bezbjednost (bjeloruski KGB, op.a.) rečeno mi je: 'Predsjednik Putin želi biti kontaktiran. Samo izvolite'", ispričao je Lukašenko, prenosi "Jutarnji.hr".


Konačno se oglasio Jevgenij Prigožin

Konačno se oglasio Jevgenij Prigožin

Dogovoreno je da će se čuti kada god će to ruskom predsjedniku odgovarati s obzirom na održavanje govora. Putin ga je, navodi, nazvao i velikim dijelom informisao o situaciji u Rusiji.

"Postavio sam mu nekoliko pitanja i shvatio sam da je situacija komplikovana. Najopasnija stvar, koliko sam shvatio, nije bila sama situacija, nego što bi se iz toga moglo izroditi i koje bi mogle biti posljedice. To je bilo najopasnije", rekao je Lukašenko.

"Takođe sam shvatio da je donesena brutalna odluka (to je bila implikacija Putinovog govora) o likvidaciji. Predložio sam Putinu da bi trebao uzeti malo vremena da razmisli", dodao je lider Bjelorusije.

Putin o pregovorima: ‘Gledaj, Saša, besmisleno je‘

Predložio je Putinu, kako kaže, razgovor s Prigožinom i njegovim komandantima.

"Odgovorio mi je: ‘Gledaj, Saša, to je besmisleno. On se čak ne želi ni javiti na telefon, ne želi ni s kim razgovarati‘", ispričao je bjeloruski lider.

Lukašenko navodi kako je upitao Putina gdje je Prigožin, a on mu je odgovorio da je u Rostovu.

"Rekao sam, u redu, loš mir je bolji od svakog rata. Uzmi vremena. Ja ću pokušati stupiti u kontakt s njim. A on mi je opet rekao: ‘Nema smisla‘. Ja sam rekao: ‘U redu, čekaj‘", otkrio je Lukašenko.

Potom su razgovarali još sat i po vremena, a na kraju se Lukašenko raspitao kako da dođe u kontakt s Prigožinom, da mu se daju brojevi i rečeno mu je da FSB vjerovatno ima broj.


Lukašenko želi da

Lukašenko želi da "Vagner" prenese ratno iskustvo

"Provjerili smo. Do kraja dana uspjeli smo uspostaviti tri kanala putem kojih smo mogli komunicirati s Rostovom", objašnjava Lukašenko.

Prema njegovim riječima, kako prenosi bjeloruska državna novinska agencija Belta, (ruski general, op.a.) Junus-Bek Jevkurov odigrao je veliku ulogu u organizovanju tih pregovora. U početku je u pregovorima učestvovao i direktor ruske Federalne službe bezbjednosti (FSB) Aleksandar Bortnikov.

"Niko drugi nije učestvovao u ovim pregovorima osim Jevkurova i direktora FSB-a Bortnikova tokom početne faze", otkrio je Lukašenko.

"U 11:00 on (Prigožin) je odmah podigao slušalicu. Mislim, Jevkurov ga je pozvao, dao mu telefon: ‘Bjeloruski predsjednik je na vezi. Hoćeš li razgovarati s njim?‘. ‘Razgovaraću s Aleksandrom Grigorjevičem (Lukašenkom)‘. Čuo sam ih kako pričaju. Podigao je slušalicu. Bio je euforičan, Jevgenij je bio potpuno euforičan. U prvoj rundi smo oko 30 minuta razgovarali samo sipajući psovke. Kasnije sam to analizirao. Broj psovki bio je deset puta veći od normalnih riječi. U svakom slučaju, rekao je da mu je žao i počeo mi psovati stvari", ispričao je Lukašenko.

"Bio je polulud"

Bjeloruski lider kaže da je razmišljao što da kaže Prigožinu kako bi započeli pregovori.

"Momci su se upravo vratili sa fronta. Vidjeli su hiljade svojih mrtvih saboraca. Bili su izrazito nezadovoljni. Posebno komandanti. I koliko sam mogao razumjeti, oni su snažno uticali na samog Prigožina. Shvatio sam to unaprijed. Da, on se ponašao kao heroj, ali, znate, bio je pod pritiskom i uticajem onih koji su komandovali jurišnim jedinicama i koji su gledali te pogibije i smrt. Dakle, u toj situaciji razgovarao sam s njim kada je otišao samo na sekundu u Rostov i bio polulud", prisjetio se detalja bjeloruski lider.

Lukašenko je, inače, u utorak potvrdio da je Prigožin u Bjelorusiji, javila je ranije Belta.


Lukašenko: Vojska Bjelorusije u stanju pune borbene gotovosti

Lukašenko: Vojska Bjelorusije u stanju pune borbene gotovosti

Prema dogovoru kojem je u subotu posredovao Aleksandar Lukašenko i kojim je okončana Vagnerova pobuna u Rusiji, Prigožin se trebao preseliti u Bjelorusiju.

Njegovi su ljudi imali izbor hoće li mu se pridružiti ili biti integrisani u regularne ruske oružane snage.

Lukašenko je takođe rekao da mu je njegov ministar odbrane, Viktor Hrenikov, rekao da mu ne bi smetalo imati jedinicu poput Vagnera u bjeloruskoj vojsci. Naložio je Hrenikovu da o tome pregovara s Prigožinom, izvijestila je Belta.

Ranije danas, objavljeno je kako je avion povezan s Prigožinom napustio Moskvu i sletio u Bjelorusiju, a jedan američki zvaničnik je rekao da je odsjeo u jednom od rijetkih hotela u Minsku bez prozora.

Prigožin nije viđen u javnosti otkako je u subotu napustio južni ruski grad Rostov na Donu nakon što je naredio svojim plaćenicima da se povuku.

Пратите нас и путем Вибера

  • 10:00 Васкршња литургија из Храма Христа Спаситеља у Бањалуци

    'Васкршња литургија из Храма Христа Спаситеља у Бањалуци

  • 12:00 Васкршња прича

    '''Васкршња прича

  • 16:00 Васкршња посланица 2024.

    'Васкршња посланица 2024.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:40 Серија: Љубавни залогаји(12+) (Р)

    ’Љубавни залогај’ узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и нови симпатични ситком.

  • 17:00 Серија: Насљедници (12+) (Р)

    ''''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота.