Predsjednik

Lula da Silva: Putin neće biti uhapšen u Brazilu ako dođe na samit G20!

  • 10.09.2023. 09:28

Predsjednik Brazila Luiz Inasio Lula da Silva izjavio je da ruski predsjednik Vladimir Putin neće biti uhapšen u Brazilu ako sljedeće godine bude prisustvovao sastanku Grupe 20 u Rio de Žaneiru.

U intervjuu na marginama sastanka G20 u Nju Delhiju u informativnoj emisiji "Frst post", Lula je rekao da će Putin biti pozvan na događaj sljedeće godine, dodajući da i sam planira da prisustvuje sastanku BRIKS-a koji će biti održan u Rusiji prije sastanka u Riju.

Modi na samitu G20 koristio pločicu na kojoj piše

Modi na samitu G20 koristio pločicu na kojoj piše "Barat" umjesto "Indija"

"Putin može lako da dođe u Brazil. Ono što mogu da kažem je da ako ja budem predsjednik, a on dođe u Brazil, nema šanse da bude uhapšen", rekao je Da Silva, a prenosi Rojters.

Međunarodni krivični sud izdao je u martu nalog za hapšenje Putina, optužujući ga za ratni zločin nezakonitog deportovanja stotine djece iz Ukrajine. Rusija je porekla da su njene snage učestvovale u ratnim zločinima ili da su nasilno oduzimale ukrajinsku djecu.

Po nalogu Putina: Lavrov će predvoditi rusku delagaciju na samitu G20 u Indiji

Po nalogu Putina: Lavrov će predvoditi rusku delagaciju na samitu G20 u Indiji

Agencija navodi da je Putin više puta preskočio međunarodne skupove i nije prisutan na skupu G20 u Nju Delhiju, kojem prisustvuje ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

Brazil je potpisnik Rimskog statuta koji je doveo do osnivanja MKS-a.

Пратите нас и путем Вибера