Одлука

Мадрид укида програм златне визе

  • Извор: СРНА
  • 08.04.2024. 18:57

Шпанија ће укинути такозвани програм златне визе којом се одобрава право на боравак страним држављанима који врше велике инвестиције у некретнине, рекао је данас шпански премијер Педро Санчез.

Према његовим ријечима, укидање програма омогућиће приступачније директан приступ јефтинијим некретнинама, а не спекулативном пословању.

Програм је омогућавао држављанима изван ЕУ који инвестирају најмање 500.000 евра без узимања хипотеке да добију посебну дозволу на тржишту некретнинама и то им је омогућавало трогодишњи боравак и посао.

"Данас, 94 од сваких стотину виза повезано је са инвестицијом у некретнине. У већим градовима суоченим са све тежем стању на тржишту и гд‌је је онима који ту већ живе, раде и плаћају порез скоро немогуће пронаћи пристојну некретнину", истакао је Санчез.

Он је истакао да ће администрација сутра покренути процес укидања програма на седмичном састанку Владе након разматрања извјештаја Министарства за смјештај.

Од почетка програма златне визе 2013. године до новембра 2022. године, Шпанија је дала скоро 5.000 дозвола.

Према подацима из извјештаја "Transparensi internešnela" из 2023. године, на листи предњаче кинески инвеститори потом слиједе Руси који су уложили више од 3,4 милијарди евра. 

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: