"Да не дозволи присуство америчких трупа у земљи"

Мадуро поручио Еквадору: Не отварајте врата ђаволу!

  • 23.01.2024. 12:11

Венецуелански предсједник Николас Мадуро позвао је еквадорског колегу Данијела Нобоу да не дозволи присуство америчких трупа у земљи, наводећи да ће та мјера само довести до "хаоса и насиља".

"Не отварајте врата своје земље ђаволу. Реците ми, предсједниче Нобоа и народе Еквадора, постоји ли иједна држава на свијету у којој су Сједињене Државе помогле да се стабилизује?", прокоментарисао је венецуелански лидер најављену посјету делегације високих званичника америчке владе Еквадору, како би се бавили безбједносним питањима.

У земљама у које долазе амерички војници, како он каже – влада хаос. 

"Неће Јужна команда народу Еквадора донијети истински мир и безбједност, уз пуно поштовање устава", рекао је Мадуро, наглашавајући да САД настоје да приграбе богатство земаља и "зарију своје канџе", као и да гдје год се појави Јужна команда "стижу хаос, насиље и пораст трговине дрогом".

Наиме, Мадуро је реаговао на вијести да у посјету Еквадору, "како би се убрзала билатерална безбједносна сарадња", стиже шеф Јужне команде Лора Ричардстон.

Прошле недјеље, еквадорски предсједник је изјавио да су америчке власти спремне да  сарађују  у "рату" против криминала – који је у овој држави објављен прије двије недјеље – и да ће Кито добити подршку у томе.

Предсједник Еквадора Данијел Нобоа издао је декрет којим признаје постојање "унутрашњег оружаног сукоба" у тој јужноамеричкој земљи.

Кроз Извршни декрет 111, предсједник идентификује неколико транснационалних организованих криминалних група као "терористичке организације и зараћене недржавне актере".

Америчке званичнике ђаволима је називао Уго Чавез, који је овом "титулом" почастио Џорџа Буша након америчке инвазије на Авганистан.

Чавез је тада назвао тадашњег америчког предсједника Џорџа Буша "ђаволом", а постојање америчке хегемоније изједначио са "пријетњом за опстанак људске врсте":

"Ђаво је у кући. Ђаво, сам ђаво. Ђаво је јуче дошао и овдје. Баш овдје. Све се и данас осјећа на сумпор", говорио је Чавез.

Каракас је присуство америчке Јужне команде у јужноамеричким земљама раније оцјењивао као "провокацију" и "директну пријетњу миру и стабилности региона".

Пратите нас и путем Вибера

  • 07:00 Свет пољопривреде (Р)

    Пољопривредна емисија дугогодишње традиције доноси провјерене информације знања и искуства која интересују сваког пољопривредника.

  • 08:00 Емисија: Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:00 Кето кухињица

    Ужине или комплетни оборци прилагођени кето исхрани са ниским удјелом угљених хидрата.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина