Predsjednik Venecuele

Maduro: Zapad želi da učini sukob u Ukrajini globalnim

  • Извор: Sputnjik
  • 08.03.2022. 08:15

Venecuelanska vlada duboko je zabrinuta zbog mogućnosti da se sukob u Ukrajini proširi na druge regione Evrope i svijeta, na to su usmjerene kampanje mržnje u medijima i antiruske sankcije, izjavio je venecuelanski predsjednik Nikolas Maduro.

"Duboko smo zabrinuti zbog mogućnosti rata u Evropi i širenja ove oružane konfrontacije na druge regione svijeta. Pokrenuta je i pripremljena javna medijska kampanja mržnje, kao i paket ekonomskih mjera usmjerenih na pogoršanje uslova i širenje vojnog scenarija i vojnih operacija izvan Ukrajine u Evropu i iz Evrope u druge regione planete", rekao je političar u obraćanju koje prenosi televizija "VTV".

On je izrazio nadu da bi ovo blagovremeno upozorenje moglo da "zaustavi ludilo koje je zahvatilo najvažnije lidere Zapada i svijeta".

"Sukob se širi sa vojne tačke gledišta, što bi moglo da dovede do trećeg svjetskog rata. Već sada postoje globalne posljedice – razoran uticaj na cijene nafte, benzina i gasa, na cijenu hrane, đubriva, transporta. Globalni uticaj se izražava u opasnosti, u upravljanju međunarodnim odnosima", objasnio je Maduro.

Predsjednik je naglasio da su zapadne zemlje, koje su neispunjavanjem dogovora i prijetnjama Rusije izazvale sukob u Ukrajini, sada odgovorne za deeskalaciju.

"Oni koji su izazvali ovaj konflikt, koji decenijama ne ispunjavaju dogovore, decenijama prete Rusiji, pripremaju planove za širenje NATO-a – prvi su odgovorni za njegovu deesakalciju i traženje povoljnog scenarija pregovora i dogovora između strana u sukobu, odnosno Rusije i Ukrajine", konstatovao je političar.

Podsjetimo, Rusija je 24. februara pokrenula specijalnu operaciju čiji je cilj demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine, kao i "zaštita ljudi koji su već osam godina bili izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima". Prema saopštenju Ministarstva odbrane Ruske Federacije, Oružane snage napadaju samo vojnu infrastrukturu i ukrajinske trupe, nema pretnje po civilno stanovništvo.

Nakon toga, zapadne zemlje su počele da uvode sankcije Rusiji, praktično svim sektorima ruske privrede, a brojne zemlje obustavile su i avio-saobraćaj sa Rusijom. Prema riječima portparola ruskog predsjednika Vladimira Putina Dmitrija Peskova, sankcije Zapada su veoma ozbiljne, ali se Rusija za njih blagovremeno pripremila.

Тагови:
  • 20:10 Микродржаве: Малта, документарни програм

    '''Микродржаве: Малта, документарни програм

  • 21:10 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ''''''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 22:00 Серија: Ко те шиша (12+)

    ''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 22:30 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:45 Серија: Ред Рок (12+)

    ''''Ред Рок' је ирска криминалистичка серија у режији Петера МкКена која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Рок у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.

  • 23:15 Ноћни програм

    Ноћни програм