Трговац дрогом

Мафијаш властима поклонио луксузно острво код Дубаија

  • Извор: Индекс
  • 29.11.2023. 07:52

Бивши трговац дрогом који је постао доушник предао је италијанским властима вјештачко острво које посједује у близини обале Дубаија у нади да ће добити мању казну. Информација је објављена током суђења у Напуљу у понедјељак.

Ријеч је о процесу у којем је око 20 оптужених, укључујући Рафаелеа Империалеа, званог "Ван Гог шеф", озлоглашеног међународног трговца дрогом за Камору, напуљску мафију.

Империале, који је био у бијегу пет година, ухапшен је у Дубаију у августу 2021. и изручен Италији у марту прошле године. Према истражиоцима, Империале је купио острво, назван Тајван, док се скривао. Његова се вриједност процјењује се на 60 до 80 милиона евра те је дио вјештачког архипелага уз обалу Уједињених Арапских Емирата названог "Свијет" и обликованог као карта глобуса.

Империале покушава показати своју спремност на сарадњу с властима у нади да ће добити мању казну, пише Гардијан.

"Јасно је да Империале жели блажу казну. Процјењујемо ваљаност његових изјава, али чини се да нема сумње у њихову истинитост", рекао је тужилац Маурицио Де Марко.

Лана отворила пекару у Њемачкој без уложене марке, ево и како

Лана отворила пекару у Њемачкој без уложене марке, ево и како

Империале је започео своју криминалну каријеру у кафићу у Амстердаму гдје је продавао канабис. Вјерује се да је био вођа наводног супернаркокартела, заједно с бившим најтраженијим холандским криминалцем Ридоуаном Тагијем, ирским шефом банде Даниелом Кинаханом и бх. трговцем дрогом Едином Гачанином.

Даниел Кинахан, његов отац Кристофер и брат Кристофер Јуниор још увијек су на слободи упркос награди од пет милиона долара за њихове главе. Италијанске власти сматрају групу једном од 50 највећих свјетских наркокартела, с практичним монополом на перуански кокаин.

Воз излетио са шина и оштетио дио перона

Воз излетио са шина и оштетио дио перона

Империале, који је уживао у раскошном стилу живота у Дубаију и трошио 400.000 евра мјесечно, зарадио је надимак "Ван Гог шеф" јер је посједовао двије украдене, драгоцјене слике холандског умјетника. Како би показао своју спремност да постане доушник, Империале је вратио слике правосудним властима. 

Његове информације довеле су до проналажења и враћања слика, "Плажа код Шевенингена у олујном времену" (1882) и "Конгрегација која напушта реформирану цркву у Нуенену" (1884), у Ван Гогов музеј у Амстердаму. Слике су украдене 7. децембра 2002. и није се знало гдје су више од 13 година. На крају су враћене у Музеј Ван Гог и поново изложене у марту 2017. године, преноси Индекс.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 17:00 Серија: Вода у праху (Р) (12+)

    Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Емисија: На ивици терена (Р)

    Наши 'златни момци' Андреј Кнежевић и Иван Драгичевић упознаће вас са искуствима играча, њиховим циљевима, жељама, и приближити вам живот великих српских спортиста који су се већ уписали у историју највећих европских клубова.

  • 18:20 Емисија: Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    Емисија: Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем

    ‘Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем’ преглед је седмице са пажљиво одабраним актуелним темама, коментарима, саговорницима и занимљивим приступом најважнијим информацијама из земље, региона и свијета.

  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    Серија: Љубавни залогаји (12+)