Француска

Макрон не одустаје од своје идеје: Поручио савезницима да не буду кукавице

  • Извор: СРНА
  • 06.03.2024. 11:02

Француски предсједник Емануел Макрон позвао је савезнике Украјине да не буду "кукавице" у помагању ратом разореној земљи у борби против Русије.

Макрон је током посјете Прагу рекао да је потребан "стратешки искорак" у вези са Украјином.

"Сигурно се приближавамо тренутку за Европу у којем ће бити неопходно да не будемо кукавице", рекао је Макрон током посјете Чешкој, која промовише план куповине оружја ван Европе за Украјину.

Говорећи касније, након сусрета са чешким предсједником Петром Павелом, Макрон је рекао да су Француска и Чешка "сасвим свјесне да се рат вратио на наше тло".


Мишковић открио у шта треба улагати: Заборавимо станове

Мишковић открио у шта треба улагати: Заборавимо станове

"Да ли је ово или није наш рат? Можемо ли скренути поглед у увјерењу да можемо пустити ствари да иду својим током?", упитао је Макрон.

Према његовим ријечима, поједине силе постале су "незаустављиве" и свакодневно повећавају своју пријетњу нападом, преноси АФП.

"Мораћемо да живимо у складу са историјом и храброшћу коју она захтијева", рекао је Макрон.

Макрон се суочио са критикама многих западних савезника након што је на конференцији у Паризу прошлог мјесеца разговарао о идеји слања западних трупа у Украјину.

Већина Макронових европских савезника рекла је да неће слати трупе у Украјину након његових коментара изнесених 26. фебруара.

"Не требају нам заиста, барем из моје перспективе, разговори о чизмама на терену или о томе да смо више или мање храбри", рекао је њемачки министар одбране Борис Писторијус на конференцији за новинаре у Стокхолму након састанка са шведским министром одбране Палом Јонсоном.


Директор бањалучке школе о насиљу: Ученик познат по девијантном понашању, донио метак

Директор бањалучке школе о насиљу: Ученик познат по девијантном понашању, донио метак

"Ово је нешто што заправо не помаже у рјешавању питања која имамо када је ријеч о помоћи Украјини", додао је он.

Француски званичници су рекли да би западне снаге могле да буду послате да подрже операције као што је деминирање, а не да се боре против руских снага, док је Макрон нагласио да Француска "не жели ескалацију" и да "никада нису били ратоборни".

Макрон је, такође, истакао своју подршку плановима које је прошлог мјесеца објавила Чешка, уз подршку Канаде, Данске и других, за финансирање брзе куповине стотина хиљада комада муниције из трећих земаља за Украјину.

Пратите нас и путем Вибера

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Наша Српска

    Наша Српска

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.