Нигерија

Масакр: На Божић убијено 140 хришћана!

  • Извор: Агенције
  • 28.12.2023. 07:56

Најмање 140 људи убили су наоружани нападачи који су током два дана нападали удаљена села у држави Плато, већином настањеној хришћанима, на сјеверу Нигерије, потврдили су данас преживјели сељани и локални званичници.

Овај смртоносни напад је посљедњи у низу оружаних упада у села и масовних убистава у конфликту између ратара и сточара у овој западноафричкој држави, преноси АП.

"Нападачи су у суботу и у неђељу упали у 17 сеоских заједница и извршили бесмислене и ничим изазване смртоносне нападе током којих је спаљена већина кућа. Био је то веома застрашујући Божић за све нас", рекао је на локалној телевизији Канал гувернер државе Плато Калеб Мутванг.

Канцеларија организације Амнести интернешенел у Нигерији саопштила је да је до сада потврђено 140 смртних случајева у областима Бокос и Баркин-Лади у држави Плато у којима већину чине хришћани, иако се локално становништво прибојава да је број несталих и мртвих већи.

Неки од мјештана тврде да је било потребно више од 12 сати прије него што су безбједносне агенције одговориле на њихов позив у помоћ, али извјештач АП није могао независно да провјери те тврдње.

"Звао сам полицију, али они нису дошли. Напад је почео у 6 увече, али полиција је стигла до нашег места тек у 7 ујутру", изјавио је локали омладински лидер у Бокосу и потврдио да је најмање 27 људи убијено само у његовом селу Мбом Мбару, укључујући и његовог брата.

Ниједна група није преузела одговорност за ове нападе иако се сматра да су одговорни сточари из племена Фулани који су већ оптуживани за слична масовна убиства широм сjеверозападних и централних региона Нигерије гдjе је вишедеценијски сукоб око приступа земљи и води додатно погоршан поделама између хришћана и муслимана.

Нигеријска војска је саопштила да је уз помоћ других безбjедносних агенција започела операцију потраге за осумњиченима иако су хапшења ретка након оваквих смртоносних оружаних напада.

Нигеријски предсjедник Бола Тинубу, који је изабран ове године на таласу обећања да ће помоћи у рjешавању безбjедносних изазова које његов претходник није могао да контролише, за сада се није огласио поводом најновијег напада и масовних убистава у држави Плато.


Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 12:15 Инстаграм, живот под филтером, документарни програм

    '' 'Инстаграм, живот под филтером, документарни програм

  • 13:10 Емисија: Досије (Р)

    Емисија која је дуги низ година дио нашег програма, 'Досије', расвијетљава догађаје у које мало ко смије да завири, проговора о актуелним темама о којима се ћути, распакује чињенице случајева злочина, криминала и корупције.

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Филм: Живи били, па видјели (Р) (12+)

    'Филм: Живи били, па видјели (Р) (12+)