Присуствоваће десетине хиљаде људи

Масовни скуп ''Марш за Израел'' у Вашингтону: Повећане снаге безбједности

  • Извор: Агенције
  • 14.11.2023. 21:30

Полиција у Вашингтону додатно је повећала безбједносне снаге уочи скупа подршке Израелу, за који се очекује да ће му присуствовати десетине хиљада људи.

Десетине хиљада протестаната окупили су на Маршу за Израел, изражавајући солидарност с Израелом у рату с Хамасом и осуђујући растући антисемитизам.

Због безбједности су затворене улице у центру града док су се људи по сунчаном времену окупљали у парку Нешнл Мол, бројни заогрнути у израелске и америчке заставе. 

"Овдје смо како бисмо свијету показали да нас се више никада неће истријебити", рекао је Марко Абоу (57) из Хакенсака у држави Њу Џерзију, који се доселио из Израела.

Не постоје вјеродостојне пријетње или контрадемонстрације као одговор на ''Марш за Израел'', на којем ће демонстранти пружити подршку Израелу и осудити антисемитизам, према процени обавештајних служби америчке Капитолске полиције, преноси Си-Ен-Ен.

Међутим, Министарство за унутрашњу безбједност је утврдило да ће догађај захтијевати ''обимну подршку више федералних агенција''.

Лидери јеврејске заједнице и познате личности требало би да говоре на демонстрацијама, до којих је дошло у вријеме појачаних тензија у САД и широм свијета због рата између Израела и палестинске милитантне групе Хамас.

'''Марш за Израел' биће прилика за све Американце да се окупе у солидарности са народом Израела, да покажу нашу посвећеност најважнијем савезнику Америке на Блиском истоку, да осудимо растући тренд антисемитског насиља и узнемиравања, као и да захтијевају да се сваки талац одмах и безбједно ослободи“, наведено је у саопштењу организатора.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: