Politiko

Mediji: Amerika bezuspješno pokušava da okrene Evropu protiv Kine

  • Извор: Sputnjik
  • 09.03.2023. 15:51

SAD pokušavaju da natjeraju Evropu da se suprotstavi Kini, ali Evropa ima druge prioritete, piše američki list "Politiko"

"SAD pokušavaju da prevare Evropu kako bi ujedinile snage koje će se suprotstaviti Kini. Međutim, Evropa ima na umu druge prioritete", navodi se u materijalu lista.

Kako navodi list, pred sastanak američkog predsjednika Džozefa Bajdena sa šeficom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen, koji je planiran u petak u Vašingtonu, američki činovnici su predali evropskoj strani obavještajne podatke, prema kojima Kina, navodno, razmišlja da Rusiji isporuči oružje.

Osim toga, Amerika je uvjeravala Evropljane da će njihove kompanije dobiti neke poreske olakšice i subvencije u okviru američkog zakona o klimi.

Međutim, reakcija Evrope je u najboljem slučaju bila protivrečna, navodi se u tekstu i napominje da mnoge zemlje, među njima i Njemačka, ne usuđuju se da napuste unosno kinesko tržište.

Prema ocjeni lista, među SAD i evropskim zemljama ima nesuglasica o tome kako treba odgovoriti na rastuću ekonomsku i vojnu moć Kine.

"Evropljani su već osjetili duboku ekonomsku krizu zbog prekida odnosa sa Rusijom. Oni ne mogu sebi da dozvole i da sa Kinom raskinu veze", izjavio je bivši činovnik Stejt departmenta Hizer Konli.

Ministar inostranih poslova Kine Cin Gan je ranije izjavio da je politika SAD u odnosu prema Kini ozbiljno neusklađena, a Vašington uvijek pretpostavlja da je Kina kriva.

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.