Njemački kancelar

Merkel: Berlin i Brisel garantovaće status tranzitne zemlje Ukrajini

  • Извор: СРНА
  • 12.07.2021. 21:10

 Ukrajina može biti uvjerena da će NJemačka i EU garantovati njen status tranzitne zemlje za ruski gas čak i nakon otvaranja gasovoda "Sjeverni tok dva", rekla je danas njemački kancelar Angela Merkel.

Merkelova je komentar iznijela tokom konferencije za medije sa ukrajinskim predsjednikom Vladimirom Zelenskim, tri dana nakon njenih razgovora u Vašingtonu sa američkim predsjednikom DŽozefom Bajdenom, čija je administracija protiv "Sjevernog toka dva".

"EU i NJemačka će se pobrinuti da tako i ostane i u budućnosti nakon 2024. godine. To smo obećali Ukrajini i održaćemo obećanje. Ja sam do sada držala svoju riječ i vjerujem da će to činiti i budući kancelar", istakla je Merkelova.

Vašington i Kijev strahuju da će Rusija iskoristiti gasovod kojim ruski gas stiže u NJemačku ispod Baltičkog mora da bi uskratila Ukrajini unosne tranzitne honorare.

Zelenski je predložio da se pitanje energetske sigurnosti Ukrajine unese u razgovore takozvanog Normandijskog formata u sklopu kojeg Ukrajina, Rusija, Francuska i NJemačka razgovaraju o statusu sukoba u Donbasu.

Merkelova je protiv te zamisli i smatra da je Normandijski format već dovoljno komplikovan. Četiri strane posljednji put su se sastale 2019. godine.

  • 07:00 Емисија: АТВ јутро

    Сваког радног дана од 6 часова и 55 минута и викендом од 8 часова и 30 минута очекују вас актуелне теме, најновије информације и занимљивости.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.