Bivša njemačka kancelarka

Merkel: Putin bi članstvo Ukrajine u NATO-u shvatio kao objavu rata

  • Извор: РТС
  • 08.06.2022. 10:31

Bivša njemačka kancelarka Angela Merkel govorila je sinoć, pred novinarima u berlinskom pozorištu, prvi put u javnosti nakon odlaska sa vlasti. Pored situacije u Ukrajini, odnosa sa Vladimirom Putinom i drugih političkih tema, Merkelova je govorila i o privatnom životu i objasnila da je drhtavica, koja je zabrinula mnoge Nijemce, bila povezana sa smrću njene majke.

Upitana za drhvaticu, koja je bila uočljiva prilikom prve posete predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog, Angela Merkel je rekla da je to bilo zbog smrti njene majke.

Na pitanje kako je trenutno, Merkelova je istakla da se sada lično osjeća odlično.

"Zamišljala sam nešto drugačije vrijeme poslije mog mandata, ali 24. februar je bio prava prekretnica. Lijepo je raditi i druge stvari nakon što sam dobrovoljno napustila funkciju. Naravno ostajem uvijek političko biće", rekla je Merkelova.

Ispričala je da je svoje prve nedjelje van funkcije provela u usamljeničkim šetnjama pored Baltičkog mora, noseći duksericu kako je prolaznici ne bi prepoznali i slušajući audio-knjige.

"Putin bi članstvo Ukrajine u NATO-u shvatio kao objavu rata" 

Angela Merkel je u razgovoru rekla i da ne žali zbog svog ponašanja prema Vladimiru Putinu tokom vremena provedenog na vlasti.

Vjeruje da bi ruski predsjednik plan za članstvo Ukrajine u NATO-u iz 2008. godine, koji je blokirala njena vlada, shvatio kao "objavu rata".

"Tada je Ukrajina bila zemlja kojom su vladali oligarsi i niste je mogli jednostavno primiti u NATO. Osim toga, već tada je bilo jasno da Putin ne bi prihvatio članstvo u NATO, te da bi već tada to moglo da nanese ogromnu štetu Ukrajini", objasnila je Merkelova.

Bivša njemačka kancelarka tvrdi da bi Ukrajina, kako kaže, tada vođena oligarhom i demokratski nezrela, bila manje spremna za rusku invaziju nego sada.

"Ne možete postati član NATO-a preko noći"

Bivša njemačka kancelarka je naglasila da je blokirala put Ukrajine ka članstvu u vojnom savezu "sa najboljim namjerama u srcu".

"Ne možete postati član NATO-a preko noći. To je proces i znala sam da bi tokom tog procesa Putin učinio nešto Ukrajini što ne bi bilo dobro za nju", rekla je Merkelova.

Odbacila je optužbe da je Njemačka pod njenim vođstvom povjerovala u iluziju da se vojno agresivna Rusija može demokratizovati širenjem trgovinskih veza sa Zapadom.

"Nisam vjerovala da se Putin može promijeniti trgovinom", istakla je Merkelova, ali i rekla da vjeruje da je, ako je politička saradnja nemoguća, razumno imati bar neke ekonomske veze sa Moskvom.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.