Kojima je odbijen zahtjev za azil

Merkelova i zvaničnici EU postigli dogovor o vraćanju migranata

  • 30.06.2018. 14:32

NJemački kancelar Angela Merkel postigla je dogovor sa zvaničnicima 14 članica EU o brzom vraćanju migranata kojima je odbijen zahtjev za azil, pišu njemački mediji.

NJemačka novinska agencija DPA navodi da je Merkelova u pismu obavijestila partnere iz vladajuće koalicije da želi formiranje centara za obradu migranata na granicama NJemačke. 

Merkelova je juče tokom samita EU postigla dogovor sa Grčkom i Španijom o povratku migranata koji su prethodno registrovani u tim zemljama. 

NJemački kancelar i ministar unutrašnjih poslova Horst Zehofer bili su u sporu, jer je on želio da migranti budu vraćeni sa njemačkih granica, a Merkelova je težila evropskom rješenju. 

Zehofer je na čelu bavarske Hrišćansko socijalističke unije /CSU/ koja je sestrinska partija Hrišćansko demokratske unije /CDU/. 

Izvršni odbor CSU sastaće se sutra kako bi donijeli odluku da li su rezultati jučerašnjeg samita lidera EU dovoljni za ispunjenje njihovih zahtjeva. 

Lideri EU postigli su saglasnost o više regulativa, uključujući uspostavljanje Centara za obradu zahtjeva za azil kako unutar tako i izvan EU, te o jačanju Agencije za zaštitu granica "Fronteks". 

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Ел Чапо (16+)

    *Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок