Kalifornija

Morski lav napao dječaka: Sumnja se da je pomahnitao zbog algi

  • Извор: Б92
  • 07.07.2023. 20:45

Morski lav napao je tinejdžera na jednoj plaži u Kaliforniji.

Dejn Bler (14) plivao je na plaži u Del Maru kad ga je životinja ugledala nakon čega je zaronila i ugrizla ga za koljeno. Dejn je odmah zaplivao ka obali, međutim, morski lav je sve vrijeme išao za njim pokušavajući da ga zgrabi, a tinejdžer je uspio da se spasi tek kad je izašao iz vode.

Stručnjaci za divlje životinje kažu da je životinja koja je ležala na pijesku nakon napada možda bila otrovana crvenim algama koje trenutno cvjetaju u Tihom okeanu. Toksin je usmrtio više od 200 delfina i morskih lavova u Kaliforniji posljednjih nedjelja dok se nekoliko stotina razboljelo.

Fenomen takozvane crvene plime uzrokovan je neurotoksinom koji se prenosi kroz lanac ishrane izazivajući masovnu smrtnost i ponekad bojeći vodu u grimizno. Gutanje kiseline uzrokuje neurološke probleme zbog kojih se životinje ponašaju pomahnitalo.

Alisa Deming iz Pacifičkog centra za morske sisare upozorila je da je ugriz morskog lava skoro jednak ugrizu ugrizu medvjeda. Dodala je da vodene životinje inače ne grizu ljude osim ako nisu doživjele neurološku dezorijentaciju poput dezorijentacije koju izazivaju otrovne alge.


Američki novinar: Đokovića mrze jer je uništio njihov omiljeni par

Američki novinar: Đokovića mrze jer je uništio njihov omiljeni par

Prvi znak nevolje za Dejva bio je kad je ugledao morskog lava desetak metara od sebe. Životinja je zaronila da bi potom počela da grize desnu nogu tinejdžera. Umjesto da se povuče životinja je pokušavala da ščepa tinejdžera za zadnjicu dok su plivali ka obali.

Njegov otac slikao je rane za koje nisu bili potrebni šavovi, ali su mu kupaće gaće bile pocijepane. Brajan Bler, dječakov otac, rekao je da su gledali morskog lava kako leži potrbuške na pijesku dok su ga talasi prskali. Znali su da nešto nije u redu.

"Izgledalo je stvarno umorno. Oči su mu bile zatvorene, a usta su mu se trzala" rekao je Dejn.

"Očigledno mu nije bilo dobro", rekao je Brajan koji je dodao da porodica dolazi na plažu u Del Maru više od 20 godina i da tamo nikada nije vidjela foku ili morskog lava.

Veterinar Kelsi Herik rekla je da svi znakovi ukazuju na toksičnu "crvenu plimu" koja trenutno pogađa vodene životinje San Dijega.

"To mijenja ponašanje i izaziva neurološke simptome i srčane simptome kod morskih lavova i delfina", rekla je Herik za "NBC 7".

Životinja je trenutno na liječenju u specijalnoj ustanovi za morske životinje.


Sletjela vozilom na terasu hotela, ima povrijeđenih

Sletjela vozilom na terasu hotela, ima povrijeđenih

Takozvana crvena plima je prirodni neurotoksin koji nastaje cvjetanjem algi u toplim vodama. Toksin može biti fatalan za neke životinje.

Prosječni morski lavovi imaju oko 300 kilograma i dugi su oko dva i po metra.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Аутошоп магазин

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 10:30 Ловачки савети (Р)

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина